Wilde kat in Nederland, exemplaren aangetroffen, maar geen lynx

Door DaniƫlleC
Donderdag 09 Januari 2014

Ark Natuurontwikkeling heeft in opdracht van het Europese natuurprogramma Habitat Europa onderzoek gedaan naar de dieren in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat de Wilde kat (Felis silvestris) in opmars is via Zuid-Limburg. De wilde kat lijkt op een hele forse cypers huiskat. De beschermde wilde kat kwam al lang niet meer voor in Nederland. De kans dat de lynx zich in afzienbare tijd in Nederland laat zien is heel klein.

Het onderzoeksteam plaatste vorig jaar 246 camera’s op 16 verschillende plekken bij het Drielandenpunt, in het Geuldal en het Gulpdal en in aangrenzende Belgische en Duitse natuurgebieden. In de Belgische Ardennen en in de Duitse Eifel lopen enkele lynxen rond, maar er zijn geen lynxen in Nederland gezien. Ark denkt dat de bossen in Zuid-Limburg waarschijnlijk te klein qua omvang zijn voor de lynxen en dat er teveel mensen daar rond lopen.

Drie jaar geleden liepen er tijdens dezelfde onderzoeksronde geen lynxen of wilde katten langs de camera. Dit keer zijn er zeker vijf verschillende roofdieren bij de landgrenzen gezien. Op de camerabeelden waren steenmarters, boommarters, bunzings, vossen en wilde zwijnen te zien. De onderzoekers lokte de dieren met lekkere hapjes naar de camera’s toe. Een wandelaar had een dode wilde kat aangetroffen op de Brunsummerheide.vDe onderzoekers willen graag over twee jaar weer een nieuw onderzoek om vast te stellen of de verwachte kolonisatie van de wilde kat doorzet.