Welk huisdier past bij mij en mijn gezin?

Door DaniëlleC
Donderdag 25 September 2014

Je wil een huisdier aanschaffen, maar je weet nog niet wat of je twijfelt. Het is erg belangrijk om te achterhalen welk dier het beste bij jou past en welke absoluut niet. Wanneer je een gezin hebt is het belangrijk dat iedereen het eens is met de beslissing. Doe genoeg onderzoek naar het dier en ga de diersoort of ras bekijken. Elk ras heeft zijn eigen karakter en behoeftes, ook het ras moet dus bij je passen. Zie hier onder van verschillende diersoorten de algemene voordelen en de nadelen, in de lijst staan alleen dieren die binnen gehouden kunnen worden.

Hond
Met een hond kan je een hele hechte band krijgen, een hond is graag je vriend. Een hond versterkt je sociale leven, tijdens het uitlaten ontmoet je mensen. Vergeet niet dat een hond ook uitgelaten moeten worden met slecht weer. Een hond is een grote verantwoordelijkheid, maar je krijgt er veel voor terug. Het is belangrijk dat er consequent met de hond wordt omgegaan en dat de hond getraind wordt, want anders kan je verschillende gedragsproblemen verwachten. Bepaalde rassen dienen vachtverzorging te krijgen en moeten naar de trimsalon.

Kat
Een kat is een dier dat erg op zich zelf is en graag veel buiten is. Een kat is een ideaal huisdier voor mensen die niet de hele dag thuis zijn. Een kat hoeft ook niet uitgelaten worden, ze doen hun behoefte in de kattenbak of ze zijn op zichzelf buiten. Langharige katten dienen vachtverzorging te krijgen.

agapornis dwergpapegaai

Vogel
Een vogel in huis zorgt voor gezellig gekwetter in huis. Als je een vogel alleen houdt en tam maakt dan kan je een enorm sterke en hechte band krijgen met het dier. Sommige papegaaien en parkieten kunnen heel oud worden, dat betekend dus een vriendje voor het leven. Een tamme vogel heeft veel aandacht nodig en kan niet iedere dag de hele dag opgesloten worden in een kooi. Als een vogel te weinig aandacht krijgt en zichzelf niet kan vermaken dan kan dat voor gedragsproblemen zorgen. Sommige papegaaien en parkieten kunnen praten en geluiden imiteren. De meeste papegaaien en parkieten hebben het verstand van een peuter, oftewel ze kunnen veel leren. Vogels zijn wel dieren die veel rommel maken en stof produceren. Wekelijks zal de vogelkooi verschoond moeten worden.

Konijn en cavia
De konijn en de cavia zijn leuke dieren voor binnen en/of buiten. Ze moeten beide wel altijd samen gehouden worden met een soortgenoot. Konijnen en cavia’s kunnen erg tam worden en zelfs dingen leren. De konijn en de cavia hebben niet continue aandacht nodig. Een konijn zal maar weinig geluid maken, cavia’s daartegen maken de leukste piepgeluidjes. Wekelijks moet de kooi of hok verschoond worden.

konijnen in het gras

Hamster
Een hamster is een klein knaagdier dat weinig aandacht zal vragen en weinig ruimte in beslag zal nemen. Hamsters zijn wel nachtdieren, dit betekend dat ze overdag slapen. Voor kleine kinderen zijn ze minder geschikt, want je kan er minder mee knuffelen. Een hamsterkooi moet wekelijks verschoond worden.

Vissen
Vissen zijn mooie dieren om naar te kijken, het is erg ontspannend om naar een aquarium te kijken. Vissen zijn er in verschillende maten en kleuren, in een aquarium kan je een hele variëteit aan vissen houden. Vissen hebben maar weinig dagelijkse zorg nodig, het schoonmaken kost meer tijd. Twee keer per week zal de aquarium schoongemaakt moeten worden, de hoeveelheid werk en tijd is afhankelijk van de grootte van het aquarium. Tijdens het schoonmaken wordt de helft van het water eruit gehaald, gepoetst en wordt het aquarium weer gevuld met water.

aquarium met vissen

Reptiel
Reptielen zijn mooie en interessante dieren om te zien en om te houden. Een reptiel is niet geschikt voor elk persoon. Reptielen hebben speciale behoeftes en ze hebben speciale voorzieningen nodig. Een terrarium zal op een bepaalde manier ingericht moeten worden, je hebt de juiste verlichting en temperatuur nodig. Veel reptielen hebben dagelijks levend voer nodig, zoals krekels. Slangen krijgen muizen te eten, dode muizen kan je bewaren in de vriezer.

 
Plaats hieronder een bericht en laat ons weten welke voordelen en nadelen jouw huisdier heeft.