Waarom stinken fretten en wat kan je er tegen doen?

Door DaniëlleC
Dinsdag 17 Februari 2015

Fretten dragen en typische frettenlucht met zich mee. Hoe goed je de fret ook verzorgd de fret zal zijn geur behouden. Er is een reden waarom fretten stinken, maar gelukkig kan de geur wel verminderd worden.

Waarom de fret stinkt
Fretten communiceren onder andere via geur met elkaar. Fretten hebben overal op hun lichaam geurklieren. Met deze geurklieren kunnen ze hun territorium afbakenen en andere fretten ruiken dan aan de geur van wie het territorium is. Elke fret zal zijn territorium afbakenen, maar de een fret zal dit meer doen dan de andere. Vrouwtjes ruiken wel minder sterk dan de mannetjes, vrouwtjes geven ook minder aandacht aan het afgeven van geurtjes aan de omgeving.

De mannetjes fretten (rammen) stinken het meest. Wanneer je een mannelijke pup koopt dan zal deze aan het begin niet zo erg stinken, naarmate dat de pup ouder wordt zal de fret in de loop van het jaar meer gaan stinken. In de bronsttijd (november/december/januari) zal de typische frettengeur nog erger worden. Tijdens de bronst zal de fret geler verkleuren vanwege het vele stinkende huidvet dat wordt aangemaakt.

Castratie
Als je niet met je fret wil gaan fokken dan kan je er voor kiezen om de fret te castreren. Castratie helpt zowel bij de mannetjes als bij de vrouwtjes. Castratie scheelt ongeveer 80% van de geur bij een bronstige man. Na de castratie zal de geur niet direct verdwenen zijn. Het duurt circa 6 weken voor alle hormonen uit het lichaam zijn. Elke dag zal de geur van de fret minder worden, dit komt doordat er geen nieuwe hormonen worden aangemaakt die de stinkende geur veroorzaken.

Wassen
Een fret wassen tegen de vieze geur werkt averechts. na het wassen gaat de fret meer huidvet produceren, zodat de fret zijn geur kan afgeven. Een vet moet ook een vettige vacht hebben, het vet beschermd tegen de regen en de kou. Het is daarom dan ook niet verstandig om de fret te vaak te wassen en al helemaal niet in de winterperiode. Een enkele keer kan je de fret wassen als hij heel erg stinkt, maar de fret zal dit waarschijnlijk niet leuk vinden.

Schoonmaken en voeding
Door de kooi regelmatig schoon te maken kan de geur verminderd worden. Maak regelmatig de de bak schoon en verschoon de dekentjes regelmatig. Voeding kan ook helpen bij het tegen gaan van geurtjes. Door slechte voeding zal de fret meer ontlasting hebben en kan de fret meer huidvet aan maken. Wanneer je de fret prooi geeft moet je de voedselresten opruimen.

Conclusie
De fret blijft hoe dan ook een dier dat stinkt ook al doe je er van alles aan. Besef dit dan ook goed voordat je een fret aanschaft, de geur mag geen reden zijn voor het weg doen van je fret.

fret slaapt