Waarom poetsen vogels hun veren en hoe doen ze dit?

Door DaniëlleC
Maandag 05 Oktober 2015

Vogels poetsen regelmatig hun verenpak, dit is niet alleen maar om er mooi uit te zien. Het poetsen van de veren heeft meerdere doelen. Het poetsen van de veren is erg van belang voor de vogel. Vogels zijn hier vaak dan ook uren mee bezig.

Stuitklier
Veel vogels hebben een speciale vetklier valk boven de staart. Uit deze klier komt een soort vet. Het vet wordt gebruikt tijdens het poetsen. Vogels gaan eerst met hun snavel langs het vet en daarna verspreiden ze het vet met hun snavel over de veren.

Niet alle vogels hebben een stuitklier dat vet afgeeft. Onder andere uilen, roofvogels en papegaaien missen deze klier, de stuitklier is bij hen vervangen door speciale donsveertjes. Deze donsveertjes verpulveren en vormen dan een waterafstotende poeder op het lichaam. Het poeder is erg stoffig, het stof kan voor allergische reacties zorgen bij mensen. De donsveertjes groeien constant en ruien niet.

Conditie
Tijdens het poetsen wordt vuil, stof en parasieten verwijderd. De omhulsels van nieuwe veren worden ook verwijderd en de veren worden goed gelegd. Door te poetsen worden de veren mooi schoon en blijven ze in een betere conditie.

Waterafstotend
Wanneer de veren worden ingevet vormt het vet een waterafstotende laag. De vogel is hierdoor beter bestand tegen het weer en water.

Jonge eendjes hebben aan het begin geen vet, door tegen de moeder aan te zitten worden de veren vet. Jonge eendenkuikens zonder moeder kunnen door het water verdrinken, omdat ze het vet missen.

valkparkiet veren poetsen