Waarom is mijn hond sloom?

Door DaniƫlleC
Donderdag 19 Februari 2015

Wanneer een hond sloom reageert en langzaam loopt kan dat meerdere oorzaken hebben. Als de hond plots sloom is dan is het belangrijk om de oorzaak te achter halen en is het waarschijnlijk nodig om een bezoekje te brengen bij de dierenarts.

Ouderdom
Een hond die sloom is hoeft niet gelijk ziek te zijn. Een oudere hond zal steeds slomer en rustiger worden door de ouderdom. Een oudere hond heeft andere behoeftes en zal minder actief zijn. Een oudere hond kan wel door zijn leeftijd last krijgen van artrose, dit veroorzaakt chronische pijn waardoor de hond slomer zal bewegen.

Warmte
In de zomer en op andere warme dagen zal de hond een stuk rustiger zijn. Door de hitte zal de hond het rustiger aan gaan doen en dat moet ook. Een hond die te actief is op een hete dag kan oververhit raken.

Ziek
Elke hond kan een dagje ziek zijn en daardoor minder actief zijn. De hond kan zich misselijk voelen door bijvoorbeeld verkeerd eten. Door de misselijkheid zal de hond sloom zijn. Ook bij diarree kan de hond wat slomer zijn. Wanneer er sprake is van koorts moet de dierenarts direct ingelicht worden.

Als de hond langer dan een dag ziek is of als er meerdere symptomen aanwezig zijn dan is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan dan achterhalen wat het is. Vaak merk je zelf wel of de hond gewoon een beetjes ziekjes is of dat de hond daadwerkelijk wat mankeert.

Pijn
Pijn kan een oorzaak zijn dat de hond zich minder actief beweegt. De pijn zorgt voor een naar gevoel en pijn kan het bewegen belemmeren. Bij pijn aan de poten zal de hond meestal mank gaan lopen.

Hart- of longaandoening
Wanneer de hond een hartaandoening of een longaandoening heeft zal de hond slomer zijn. Het hart of de longen functioneren minder goed en daardoor wordt het uithoudingsvermogen van de hond slechter.