Waarom een spin geen insect is: Klassen geleedpotige dieren

Door DaniëlleC
Woensdag 11 Februari 2015

Spinnen worden vaak benoemd als insect, maar spinnen zijn eigenlijk helemaal geen insecten. Spinnen en insecten behoren allebei tot de stam Arthropoda (Geleedpotigen), maar vormen allebei een andere klasse.

Spinnen
Spinnen behoren tot de klasse spinachtige (Arachnida). Spinachtigen hebben acht poten en het lichaam bestaat uit twee delen, kopborststuk en het achterlijf. De kop en borststuk zijn gefuseerd tot cephalothorax oftewel kopborststuk. Bij spinachtigen is het mannetje meestal kleiner dan het vrouwtje. De lichaamslengte van spinachtigen is zeer uiteenlopend, het varieert van kleiner dan 1 millimeter (mijten en teken) tot 23 centimeter (schorpioen).

Insecten
Insecten behoren tot de klasse Insecta. De klasse bestaat uit bijna een miljoen beschreven soorten en is daarmee verreweg de grootste groep van de dieren. Wetenschappers schatten zelfs dat er honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt.

Het lichaam van een insect bestaat altijd uit drie delen. Deze delen zijn niet altijd duidelijk te zien, bij sommige soorten zijn de delen versmolten of is er een deel gespleten. De drie belangrijke delen van het lichaam zijn de caput (kop), thorax (borststuk) en de abdomen (achterlijf). De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Het borststuk draagt de poten en de eventuele vleugels. Het achterlijf bevat de spijsverterings-, uitscheidings- en voortplantingsorganen van het insect. Het achterlijf bestaat uit segmenten, segmenten zijn onderdelen van het lichaam van een geleedpotige.

Een groot deel van het ademhalingssysteem bevindt zich ook in het achterlijf, de tracheeën. Tracheeën zijn vertakte buisjes die door het lichaam heen lopen met een opening naar buiten. De buisjes nemen het zuurstof op in het lichaam. Door met het achterlichaam te bewegen worden de buisjes voorzien van zuurstof.

mier insect

Duizendpotigen
Ook duizendpoten en miljoenpoten behoren niet tot de insecten. De veelpotige dieren behoren tot de klasse (Myriapoda). De naam duizendpoot of miljoenpoot zegt niks over het aantal poten. Het lichaam bestaat uit een kop en een romp, een borststuk of kopborststuk ontbreekt. De rest van het lichaam bestaat uit segmenten en aan ieder segment zitten poten.

Kreeftachtigen
Een andere groep van de geleedpotigen zijn de kreeftachtigen. Het lichaam van een kreeftachtige bestaat uit twee delen, het kopborststuk en het achterlijf. Het achterlijf bestaat uit segmenten. Kreeftachtigen hebben meestal tien poten. De pissebed en de watervlo behoren tot de groep kreeftachtige

kreeft kreeftachtige