Vraag en antwoord

Zit je met een vraag over je huisdier of heb je altijd al iets willen weten over een bepaalde diersoort? Dierenbox.nl helpt jou met al je vragen over dieren. Elke vraag is welkom en zal serieus behandeld worden zolang het onderwerp maar over dieren gaat.

Plaats een vraag via Disqus onderaan deze pagina. Weet je het antwoord op de vraag van iemand anders, deel dan je kennis met een reactie.

Regelmatig zullen wij een vraag verwerken in een artikel, dus wie weet komt jouw dierenvraag terug in onze website.

 • Hallo Amber,
  Wat een vervelende situatie. Je kan met je vingers de borst van de cavia voelen, je zou dan een hartslag en ademhaling moeten voelen. Je zou ook even kunnen kijken naar de ogen van de cavia. Een dier die dood is heeft meestal de ogen open, de ogen worden vaak wazig wit. Als je daarna nog twijfelt kan je naar de dierenarts gaan, de dierenarts kan vaststellen of het dier werkelijk is overleden.
  Heel veel sterkte!

  July 21, 2017
 • Amber Bloemendaal

  hallo,

  Mijn cavia sweetie is helaas eergisteren overleden, dachten we….
  We hadden haar nog niet begraven, omdat we altijd even zeker willen weten of een dier echt dood is.
  Er is alleen iets opvallends, ze wordt niet hard.
  Nu heb ik ergens gelezen dat cavia’s ook in een coma kunnen raken, meestal voorafgaand aan spastische schokken (die schokken had mijn cavia ook, maar ik dacht dat dat het einde was voor haar).
  Nu weet ik niet of ze nog leeft of dat ik haar gewoon netjes kan gaan begraven…?
  Weet iemand hier meer over?

  Groetjes, Amber

  July 20, 2017
 • Hallo Chantal, De reden voor de dunne ontlasting is het vele drinken en weinig eten. Waarschijnlijk heeft de vogel een nierprobleem. Bij nierproblemen zal de vogel veel drinken, weinig eten en steeds zwakker worden. Ik raad aan om met de vogel naar een vogelarts te gaan. Deze zijn gespecialiseerd in vogels, normale dierenartsen hebben vaak weinig verstand van vogels.

  April 6, 2017
 • Chantal

  Ik heb 2 schatten van dwergpapagaaien….vrouwtje en mannetje..
  Nu maak ik me zorgen om het mannetje…drinkt veel en eet weinig en heeft hele dunne heldere ontlasting ….krijgt alle vitamine binnen die ze moeten krijgen…en dierenarts weet het niet…..wie kan me helpen ??

  April 4, 2017
 • Hallo DNT, Is de kat ooit een keer gevallen of heeft zij ooit een flinke klap gemaakt? Er kan dan een zenuw bekneld zijn geraakt. Het is zeker verstandig om bij de dierenarts langs te gaan. Pas dan kan je schoonzus besluiten wat ze het beste kan doen.

  August 12, 2016
 • DNT

  Hallo,

  De zus van mijn schoonzus heeft een jonge kat (vrouwtje) van bijna 1 jaar oud. Ik heb haar en de kat een lange tijd niet gezien tot aan vandaag. Het eerste dat me opviel toen ik naar binnen liep was haar kat die half verlamd op de grond lag, vechtend om weer omhoog te komen. Als we haar rechtop zetten
  blijft ze nog geen 2 minuten recht op, en zodra ze probeerd te lopen 2 stappen meestal valt ze direct om. Je kunt haar wel aaien maar zolang je maar van haar onderrug afblijft, dat geeft ze toch wel een kick van pijn. Haar pootjes staan dan ook wel heel raar. Volgens de zus van mijn schoonzus kreeg ze steeds meer last van wat ze nu heeft nr mate hoe ouder ze werdt. Heeft iemand enig idee wat dit is ? Want ze wel haar in laten slapen omdat ze geen geld heeft voor onderzoeken en dit vind ik toch wel erg sneu.. haar kat eet en drinkt wel, en kermt niet van de pijn. Daarbij komt haar kat nooit buiten.

  August 9, 2016
 • Hallo, het is goed dat jullie naar de dierenarts zijn gegaan, wel erg vervelend dat jullie niet verder geholpen kunnen worden. Het is zeker goed om sensitieve voeding te geven. Houdt goed in de gaten of je verbetering ziet en anders zou ik zeker terug gaan naar de dierenarts voor meer onderzoek. Ik kan alleen als tip geven om even bij deze webshop te kijken. http://www.medpets.nl/maag+darmen+diarree+kat/ Zij hebben verschillende producten die helpen bij diarree. Ik heb zelf persoonlijk geen ervaring met deze producten.
  Groetjes Daniëlle

  February 15, 2016
 • tTinTe

  Hallo, wij hebben een Maine Coon van 17 maanden en heeft al vanaf dat hij bij ons kwam regelmatig diarree. Soms stinkend die dan met ab de geur weer verdwijnt, maar de slappe stoelgang blijft aanwezig. en hij is mager . alles is getest geweest, er waren zeer veel vetten, eiwitten en zetmeel aanwezig in de stoelgang. zijn bloedwaarden staan op het laagste cijfer wat EPI betreft en zijn vitamine B stond maar op 265. de bloedwaarden zijn 2 x onderzocht geweest en weer waren de waarden voor EPI op het laagst, dus kantje boord waardoor de DA geen diagnose mag stellen wat EPI betreft. hij staat nu op sensitieve voeding van Hill’s en krijgt hij spuiten vitamine B, ook pancrex . zijn wij goed bezig? zijn er nog betere enzymen en/of iets anders wat we nog kunnen doen? groetjes Tine

  February 14, 2016
 • Hallo Rika, een kat blijft zijn of haar hele leven vruchtbaar. Bij een poes neemt naar mate de leeftijd de grootte van het nest af, de poes krijgt dan nog maar ongeveer 2 kittens per nest. Een kater zal steeds minder vruchtbaar worden naar mate dat hij ouder wordt.

  June 9, 2015
 • Rika Wiesmuller

  tot welke leeftijd blijft een poes vruchtbaar?

  June 8, 2015
 • Hallo Lotje, Hoe lang heb jij jouw papegaai al? Als je jouw papegaai al een paar jaar hebt dan ken je jouw papegaai en haar gedrag. Als je merkt dat de papegaai gedrag gaat vertonen dat je niet eerder hebt gezien dan moet je zeker de papegaai in de gaten houden. Het is vreemd als de papegaai dit blijft vertonen. Als je het niet vertrouwd ga dan naar een dierenarts die gespecialiseerd is in papegaaien. Wacht nooit te lang als je het niet vertrouwd. Vogels laten pas heel laat zien als ze werkelijk ziek zijn en vaak is het dan al te laat. Dus bij vreemd gedrag moet je extra waakzaam zijn. Jij kent jouw papegaai het beste en jij weet wat bij jouw papegaai normaal is en wat niet.

  Ik heb zelf nooit eerder van dit gedrag gehoord. Ik weet wel dat papegaaien met de snavel hard ergens tegen aan kunnen tikken, maar met een pootje heb ik nog nooit gehoord. Ik vind het ook vreemd dat de papegaai maar met één vleugel klapt en niet met beide. Als een vogel klappert/fladdert dan gebeurd dit met beide vleugels. Alleen met strekken zie je ze één vleugel spreiden.

  Dat ze aanvallend deed bij het hokje kan komen omdat je haar op dat moment stoorde en/of dat ze van je schrok. Ik weet niet of ze alleen een waarschuwing gaf of ook echt lelijk deed en of ze dat vaker heeft gedaan?

  Mag je het pootje normaal aanraken, zo ja mag dat nu nog steeds? Gedraagt ze zich naar jou toe nog steeds het zelfde als eerst of is dat ook veranderd?

  Schrijf eventueel even alles op wat je vreemd vind aan de papegaai, dingen die ze normaal wel of niet doet. Let er ook goed op dat de papegaai goed blijft eten.

  Als je twijfelt ga dan gewoon naar een vogelarts, dan weet je in ieder geval of er werkelijk iets aan de hand is of niet.

  April 19, 2015
 • lotje

  hallo, ik heb een edelpapagaai en sinds 2 dagen tikt ze met haar pootje en klapt ze met haar ene vleugel. ze kwam wel aanvallend uit een hokje waar ze savonds onder zit en misschien heeft ze haar pootje gestoten of is dit een teken dat ze ziek is? ze vertoont wel normaal gedrag , fluit praat doet alles wel gewoon. de eerste avond stopte ze maar niet met het tikken het is nu wel minder geworden maar maak me toch een beetje zorgen

  April 18, 2015
 • DaniëlleC

  Hallo Paula, naar aanleiding van jouw vraag heb ik een artikel geschreven. https://www.dierenbox.nl/ziekte-van-lyme-bij-honden-katten-symptomen-behandeling-preventie/

  August 5, 2014
 • paula

  hoe kan ik bij mijn hond zien of hij de ziekte van lyme heeft?

  August 4, 2014
 • DaniëlleC

  Hallo Pauline, ga je een vogel met handopfok groot brengen of is de vogel al iets ouder? Met handopfok is de vogel snel aan je gewend en wordt de vogel het snelst tam.

  Hoe ouder de vogel, hoe moeilijker het wordt. Geduld is dan erg belangrijk. Wanneer de vogel in huis komt (als het geen baby is) laat dan de eerste dag de vogel wennen. Ga daarna met je hand zachtjes over de kooi heen en praat tegen hem. Als de vogel niet meer zo bang is voor de hand, dan kan je proberen de vogel uit de hand te laten eten.

  In het artikel van mijn collega kan je meer lezen over het tam maken. https://www.dierenbox.nl/dwergpapegaai-tam-maken-verschillende-soorten-van-geluiden-tot-praten/

  June 25, 2014
 • pauline

  ik wil een vogel tam maken. hoe pak ik dat aan?

  June 12, 2014
 • Hallo Dorothe, ik raad je aan om ze nog meer tijd te geven, ze zijn nog erg jong. Ze zullen pas later elkaar opzoeken als ze wat ouder zijn. Twee vogels bij elkaar zetten garandeert niet altijd een vriendschap. Nu je 2 dwergpapegaaitjes hebt is er straks wel een kans dat de tamme vogel meer naar zijn vriendje zal trekken in plaats van naar jou. Let er wel op wat het geslacht is van beide dieren. Een mannetje en een vrouwtje kunnen een koppeltje gaan vormen en willen dan graag broeden. Ze mogen pas gaan broeden bij een leeftijd van 1 jaar, want dan is hun lichaam er pas klaar voor.

  November 22, 2013
 • dorothe

  hallo. ik heb een hele tamme dwerg papegaai van 11 weken oud.nu zeiden ze die moet je niet alleen houden,dus ik heb er een gekocht van 14 weken oud.ze zitten nu een week week bij elkaar.we proberen die nieuwe ook tam te krijgen dat zal hopelijk wel lukken. mijn vraag is eigenlijk,ze zitten nu een week in het zelfde hok maar ze negeren elkaar volkomen.ze maken ook niet echt ruzie.wat moet ik hiermee.zouden ze elkaar niet mogen,of moet ik er meer tijd aan voorbij laten gaan.gr dorothe

  November 22, 2013
 • Hallo Stefan,
  De darmflora van de hond kan overstuur raken van de melk. Wanneer een pup niet meer melk drinkt bij de moeder, heeft deze ook geen melk meer nodig. Het is dus eigenlijk ook overbodig om melk te geven. Mocht u toch willen geven, verdun het dan met water en geef het met mate.

  August 20, 2013
 • Stefan

  Mag een Husky melk drinken? Die van mij vindt het in iedergeval wel erg lekker,maar is het goed?

  August 18, 2013
 • Hallo Elly,
  De pijn verdwijnt meestal na enkele uren, er valt ook niet veel te doen tegen de pijn. Koud water kan helpen. Houdt wel in de gaten dat er geen zwellingen komen, want dit kan duiden op een allergische reactie. Bij een zwelling van de keel of bek moet de hond direct naar de dierenarts. Anders krijgt de hond geen lucht meer.

  August 14, 2013
 • elly

  mijn hondje is gestoken door een hommel,wat kan ik doen om de pijn te verlichten,de angel is er al uit.

  August 9, 2013
 • Hallo Bart. Meestal is dit erfelijk, het is dan ook niet verstandig om met deze vogel te kweken. Gebruik goede slijtstokken en slijpstenen, deze houden de snavel kort. Werkt dit niet dat zal de snavel iedere keer bij een dierenarts geknipt moeten worden.

  July 29, 2013
 • Bart

  Ik heb een Pyrhurra met een beetje scheve bek. Hoe komt dat en heeft hij er last van?

  July 29, 2013
 • Hallo Pauline, is uw hond toevallig in de puberteit? In de puberteit kan een hond dit gedrag gaan vertonen. U moet rijgedrag niet toe staan, u moet de hond gelijk weghalen en streng toe spreken, is dit niet genoeg dan is het, het beste om de hond iedere keer een time-out te geven.

  July 29, 2013
 • pauline

  mijn hond vertoond rijgedrag,niet bij gezinsleden,maar bij kennissen,vrienden,enz.Hoe leer ik hem dat af?

  July 28, 2013

The comments are closed.