Vitamine A voor je Papegaai en Parkiet

Door DaniëlleC
Vrijdag 02 Augustus 2013

Vitamine A is een zeer belangrijke vitamine voor de papegaai en de parkiet. Vitamine A zorgt ervoor dat het verenkleed en de huid in een optimale conditie blijven. Vitamine A heeft ook een positieve werking op ogen, longen, slijmvliezen, spijsverteringskanaal en de darmen. Vitamine A verhoogt de totale weerstand van de papegaai en de parkiet. In de broedtijd heeft een pop meer vitamine A nodig dan normaal.

Wanneer een papegaai of parkiet alleen zaadvoer krijgt zal de papegaai of parkiet een tekort hebben aan vitamine A. Vers zaad bevat vitamine A, maar meestal zijn de gekochte zaden al te oud en is de vitamine A voor een groot deel al vervlogen.

Wanneer een papegaai of parkiet een tekort heeft aan vitamine A zal de verenkleed er onder lijden. De veren worden dan dof en groeien niet meer zo goed, de veren zien er niet meer mooi uit en de rui verloopt ook niet soepel. Op den duur kan door vitamine A gebrek de huid uitdrogen en kunnen er schilfertjes ontstaan op de huid. Hierdoor kan er huidirritatie ontstaat en wanneer er huidirritatie is, is de kans groot dat de papegaai of parkiet gaat plukken. Om vitamine A tekort te voorkomen is het verstandig om pellets te geven. Er kunnen ook vitaminedruppels aan het water worden toegevoegd, alleen vervliegen deze vitaminen in het water snel.

Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn. De papegaai of parkiet wordt onder andere dan lusteloos en dat heeft dus tot gevolg dat de papegaai of parkiet te weinig voeding binnen krijgt.

Vitamine A bevindt zich vooral in vis, spruiten, broccoli, peentjes en paardenbloemen