Video voortplanting Dolfijn: Paren, Bevruchting en de geboorte

Dinsdag 17 September 2013

In de video zie je de voortplanting van dolfijnen. Duidelijk is te zien hoe de paring onderwater plaats vind. Uiteindelijk zie je ook hoe een baby dolfijn wordt geboren.

Voortplanting
Vrouwtjes zijn op een leeftijd van 6 tot 10 jaar volwassen en mannetjes tussen de 9 en de 13 jaar. Het vrouwtje kan dan haar eerste jong krijgen. Dolfijnen zijn polygaam, ze hebben dus geen vaste partner. Het mannetje proeft aan het water of er een vrouwtje is die bereid is om te paren. De paring kan het hele jaar door plaats vinden. Tijdens de paring zullen de twee eerste veel stoeien en knuffelen en daarna vind de bevruchting plaatst, de twee houden dan hun buik aan buik.

De zwangerschap duurt 11 tot 12 maanden en er wordt maar één jong geboren per keer. De moeder krijgt daarna om de 2 tot 3 jaar weer een jong.

Geboorte
Normaal gesproken komen bij baby dieren de kop als eerste naar buiten, bij dolfijnen en andere walvissen is dit anders. De staart komt als eerste te voorschijn. Soms wordt een baby dolfijn geboren met het hoofdje eerst. Er is dan een risico dat het jong wil gaan ademhalen en dan kan het jong verdrinken.

Zogen
Het jong wordt voor anderhalf jaar gezoogd, het zogen gebeurd onder water. Het jong zwemt onder de moeder de duwt tegen de melkklier, de melk spuit dan in de mond van het jong. Na het drinken moet het jong weer snel naar het wateroppervlakte toe om adem te halen. Na 6 maanden eet het jong ook vast voedsel.

Geboortestrepen
Baby dolfijnen hebben allemaal strepen over hun lichaam heen lopen. Na een paar weken verdwijnen deze strepen vanzelf. De strepen ontstaan doordat het jong in de baarmoeder opgevouwen ligt.