Verkoeling voor je hond met warm weer, oververhitting en gevaren

Door DaniƫlleC
Donderdag 24 Juli 2014

Met warm weer hebben ook de honden het zwaar. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je hond te helpen. Het hete weer kan ook voor gevaar zorgen en al helemaal als er verkeerd gehandeld wordt.

Zweten en hijgen
Een mens koelt af door middel van zweten over het gehele lichaam, een hond kan dit niet. Een hond raakt zijn warmte kwijt door te hijgen en door te zweten bij de voetzooltjes. Tijdens het hijgen heeft de hond zijn tong uit de bek, er komt veel lucht langs de tong heen. In de tong zitten veel bloedvaatjes, daardoor geeft de tong veel warmte uit het lichaam af.

Tijdens de hitte kunnen de voetzooltjes extra verkoeld worden met een koude natte doek.

Hond in het water
Later nooit een hond in het water springen met hitte, dit kan een acute hartaanval veroorzaken. Laat de hond geleidelijk aan wennen aan het koude water.

Beweging
Ga niet met een hond kilometers aan de fiets rennen of uren met een balletje spelen. Een hond krijgt het daardoor nog sneller warm. Laat de hond zo veel mogelijk in de schaduw rusten. De meeste honden blijven doorgaan totdat ze erbij neervallen.

Oververhitting
Door de warmte kan een hond oververhit raken. De hond zal proberen de extra warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak heeft dit geen effect, door het hijgen wordt het lichaam alleen maar warmer terwijl het extra gehijg nauwelijks tot extra afkoeling leidt.

Symptomen:
– De hond kan gaan kwijlen of braken
– De hond reageert niet op je
– De slijmvliezen kleuren donkerrood tot paars
– Vaak treed er spierverslapping op en zakt de hond in elkaar
– De hond kan extreem hijgen en bewusteloos raken.

Wat te doen
Wanneer de hond oververhit raakt moet er gelijk actie ondernomen worden, oververhitting is levensgevaarlijk. Bij een lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden moet de hond direct gekoeld worden. Leg de hond is de schaduw en verkoel de hond met water. Gooi geen emmer water over de hond heen, maar gebruik een doek of schenk kleine beetje water over de hond heen. Laat de hond afkoelen tot de temperatuur gezakt is beneden de 40 graden. Raadpleeg altijd een dierenarts bij oververhitting.

Producten
De producten van Aqua Coolkeeper helpen bij het verkoelen van de hond, deze producten helpen bij het voorkomen van oververhitting. Zo zijn er bijvoorbeeld verkoelende matten en verkoelende halsbanden. De producten van Aqua Coolkeeper zijn speciaal aanbevolen door dierenartsen over de gehele wereld. De producten verkoelen de hond tot wel 5 dagen.