Vachtverzorging Komondor: Hondenras met viltvacht

Door DaniëlleC
Woensdag 09 Juli 2014

De Komondor heeft een viltvacht deze heeft maar weinig verzorging nodig. De pups hebben wel wat hulp nodig. Er zijn maar enkele rassen die vilthaar hebben, bij alle andere rassen is vervilting zeker niet gewenst en is het onverzorgd.

 

Pups
De pups hebben nog geen vilthaar. Wanneer ze meer vacht krijgen kan je helpen met het vervilten. Leer de pup te wennen aan friemelen aan de vacht, want wanneer de vacht begint te groeien moet deze gescheurd worden.

Rond de 9 á 11 maanden begint de vacht te vervilten. Aan het begin zullen er nog geen koorden zijn, maar matten. Door de bewegingen van de hond scheuren de matten zelf al een beetje af. Je kan de hond helpen door de matten doormidden te scheuren, zodat er al een beetje koorden ontstaan. Scheur nooit te hard en vooral niet bij de oren, want daar is de huid dun en kan dan meescheuren. Tussen de poten gaan ook koorden ontstaan, deze moet je wegknippen. Het is belangrijk dat dit gebeurd, want het haar van de Komondor groeit wel 12 á 16cm per jaar.

Komondor puppy

Volwassen hond
Door de vilten kun je de vacht niet kammen of borstelen. De Komondor heeft dus maar weinig vachtverzorging nodig. Je kunt de hond hoogstens 1 á 2 per jaar wassen. Het kan wel 2 tot 4 dagen duren voordat de vacht goed droog is. Het is wel wenselijk om de snor en baard tussen de wasbeurten in schoon te spoelen. Door de viltvacht zal de hond ook geen haar verlies hebben, want alle lossen haren blijven in de vacht hangen en er zullen koorden gaan vormen. Wanneer er koorden over de grond heen gaan slepen kan je deze afknippen, zodat er niet steeds vuil in blijft hangen. De viltstrengen moeten wel gescheurd worden, zodat de huid kan ademen. Je pakt dan de uiteinde van de koord en je scheurt deze rustig doormidden tot aan de huid.

Komondor viltvacht