Sterkste natuurlijke materiaal is tand van zeeslak

Door DaniƫlleC
Woensdag 18 Februari 2015

Britse wetenschappers hebben het gebit van de Napslak (een zeeslak met een schelp) uitgeroepen tot het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld. De tanden van de napslak (Patella vulgata) waren voorheen nooit eerder uitgebreid onderzocht.

De onderzoekers hebben met speciale apparatuur de tanden van de napslak kunnen breken. Dit is nou eenmaal niet zo eenvoudig, want de gemiddelde tand van een napslak is honderd keer dunner dan een menselijke haar. De onderzoekers onderzochten niet alleen de weerstand van de tanden, maar ook de structuur.

Sterkte
De tanden van de napslak bestaan grotendeels uit het mineraal goethiet, de sterke tanden kunnen krachten weerstaan van 3 tot 6 Gigapascal. Het materiaal is sterk genoeg om auto’s en boten van te maken.

De structeren van de vezels in de slakkentanden zouden mogelijk nagemaakt kunnen worden. Deze structuur kan dan gebruikt worden bij bijvoorbeeld de bouw van Formule 1-bolides of vliegtuigen.

Functie
De napslak gebruikt deze sterke tanden om voedsel te kunnen verzamelen. Bij vloed gebruikt de slak zijn tanden om de algen van de rotsen in de oceaan af te schrapen. De meeste natuurlijke materialen zouden afbrokkelen bij deze manier van eten, maar ondanks het schrapen van algen, verliezen de slakken zelden of nooit hun tanden.

Spinrag
Eerst was spinrag heb sterkste natuurlijke materiaal. Spinrag kan een kracht van 1,6 Gigapascal weerstaan. Dit is nogal een verschil met de tanden van de napslak die maar liefst 3 tot 6 Gigapascal kunnen weerstaan.