Reizen met je hond in de auto

Vrijdag 19 Augustus 2016
Waardering

Snel met je auto even naartoe, of zelfs met de auto op vakantie. Neem je je hond mee in de auto, dan is het belangrijk om op bepaalde dingen te letten, zodat de reis veilig is voor je hond. Vergeet daarom niet je hond vast te zetten met een hondengordel.

Maatregelen
In de zomer kan het behoorlijk warm worden, de temperatuur in de auto stijgt automatisch mee. Echter, de temperatuur in de auto loopt sneller op dan de buitentemperatuur. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als je je hond meeneemt in de auto.
– Een zonnescherm/wering bevestigen is een optie, hierdoor zal de warmte enigszins worden tegengehouden.
– Een ventilator voor in de auto aanschaffen, dit zorgt voor verkoeling in te auto. Je kan eventueel ook de raampjes los doen, maar let hier wel dat je hond niet de auto uit kan springen.
Als je je hond normaal gesproken in een transportbench doet tijdens het autorijden kan een aanschaf van een hondenriem een optie. Deze hondenriem kan worden bevestigd in de gordelbevestiging, je hond zal hierdoor vrijer zijn en het daardoor minder snel warm krijgen.

Een te hete auto
Is het buiten al warm? Dan is het in een afgesloten auto helemaal niet te harden. De temperatuur in een auto kan binnen de 10 minuten al oplopen tot 50 à 60 graden celsius, indien deze wordt blootgesteld aan felle zon. Laat je je hond in de auto zitten, dan zal deze snel oververhit raken. Omdat het nog te vaak voorkomt, is er een posteractie gestart; STOP JE HOND NIET IN DE AUTO! (voorkomen is beter dan genezen!)
* Een raampje op een kier helpt totaal niet en zal de temperatuur in de auto niet doen dalen, indien deze stilstaat in de zon.

Kwetsbare honden
Bepaalde rassen honden (Mopshonden, Engelse –en Frans bulldogs, boxers, etc.) zijn extra kwetsbaar bij warm weer; oudere honden, puppy’s en honden met een platte neus. Om je hond extra verkoeling te geven kan het helpen om de hals te scheren, de warmte kan via daaruit wegtrekken. Hondjes met ademhalingsproblemen of, zoals net aangegeven met een platte/korte neus raken relatief sneller oververhit.

Advies
In de zomer wordt er elke week wel een hond achtergelaten in de auto, stilstaand pal in de zon. In zo’n geval dien je de politie 0900-8844 of de dierenambulance 0900-0245 in te lichten, indien de eigenaar niet aanwezig is. Zie je dat de hond er ernstig aan toe is en deze oververhit dreigt te raken of dat al is, onderneem dan zelf actie. Een ruit inslaan kan dan het leven van een hond redden! Dit wordt gezien als ‘zaakwaarneming’, handelen in het belang van een ander.
* Het is natuurlijk niet de bedoeling om te pas en te onpas ruiten in te slaan!