Problemen wangzakken hamster, verstopte wangzak, wangzak uit mond

Door DaniƫlleC
Zaterdag 08 Februari 2014

De wangzakken van een hamster zijn erg gevoelig. De wangzakken kunnen beschadigd of verstopt raken. Door een wondje in de wangzak kan er al snel een infectie ontstaan. Wondjes kunnen ontstaan door scherpe voorwerpen en zelfs door de scherpe omhulsels van haver.

Verstopte wangzakken
Als de wangzakken verstopt raken dan kan de hamster de wangzakken niet meer goed of helemaal niet meer gebruiken. Je ziet dan dat de wangzak voller is dan normaal. Als je aan de wangzak voelt dan voel je alleen zachte stukjes en geen harde stukjes.

Een verstopping in de wangzakken wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding. Chocola kan bijvoorbeeld gaan smelten waardoor de wangzakken dicht kleven. Als voedsel nat is en deze heeft de samenstelling om te gaan kleven dan kunnen de wangzakken ook vastplakken.

Je kan zelf proberen om de wangzakken zachtjes uit te drukken, lukt dit niet dan moet de hamster behandeld worden door een dierenarts.

Wangzak uit mond
Als de wangzak uit de mond steekt (geprolabeerd) dan is de wangzak als het ware binnenstebuiten gekeerd. De binnenkant van de wangzak hangt dan uit de mond van de hamster. Dit kan gebeuren als de hamster zijn wangzakken te ijverig leegt. De hamster moet bij de dierenarts behandeld worden. De dierenarts kan dan de wangzak met een tangetje terug naar binnen brengen en de wangzak hechten of amputeren. De hamster kan zonder wangzak verder leven.