Parkiet & papegaai tam maken: Vogel uit de hand laten eten en stap op

Door DaniëlleC
Donderdag 07 Mei 2015

Je hebt besloten om een parkiet of een papegaai aan te schaffen en je wil deze tam maken. Het belangrijkste bij het tam maken is dat je geduld moet hebben. Een vogel wordt nou eenmaal niet gelijk binnen een dag tam. De ene vogel zal sneller tam worden als de andere. Bepaalde vogelsoorten zijn wel makkelijker tam te maken, zoals de pyrrhura.

De eerste dagen
De eerste dag moet de vogel nog wennen aan de nieuwe kooi, laat daarom de vogel de eerste dag met rust. Het kan erg stressvol zijn als je de vogel gelijk de eerste dag al gaat lastig vallen. De eerste paar dagen moet je veel tegen hem praten, zodat de vogel gewend raakt aan jouw stem. Ga nog niet gelijk met je hand in de kooi, want dan schrikt de vogel. Laat de vogel eerst rustig aan je hand wennen door je hand tegen de zijkant van de kooi te houden en rustig te praten. Probeer ook via het tralies lekkere dingen te geven, praat rustgevend tegen de vogel. Geef aan het begin grotere of langere stukken eten, zodat de vogel niet gelijk al bij je vingers hoeft te komen. Uiteindelijk zal de vogel een keer het lekkers willen eten.

Uit de hand eten
Als je vogel via het tralies iets durft aan te pakken dan kan je een stukje verder gaan. Ga voorzichtig met je hand in de kooi en laat iets lekkers in je open hand liggen. Houd je hand dicht bij een zitstok, zodat de vogel vanaf een zitstok uit je hand kan eten. Houd je hand goed stil en ga niet met je hand achter de vogel aan. Als het de eerste keer niet lukt dan probeer je het gewoon later nog een keer. Uiteindelijk zal de vogel uit je hand gaat eten en misschien zelfs wel op je hand gaan zitten. Ga de vogel niet gelijk aaien als hij uit je hand eet, de vogel kan daar van schrikken en dan kost het weer veel tijd om het vertrouwen terug te krijgen. Beweeg af en toe rustig met je vingers, zodat de vogel leert dat dit niet eng is. Als de vogel goed uit je open hand durft te eten dan kan je weer een stapje verder gaan. Ga met je hand in de kooi en houd iets lekkers tussen je vingers. De vogel zal dit nu een stuk makkelijker aanpakken.

Nog een stapje verder is het aaien van de vogel tijdens het eten. Laat je hand weer open liggen met iets lekkers erin en wacht tot de vogel lekker gaat eten. Je kan dan proberen om zachtjes de vogel een beetje te aaien, aai eerst de teentjes en kijk voorzichtig of je verder kan. Niet alle vogels vinden aaien direct fijn, bij veel vogels moet je hier veel geduld mee hebben.

agapornis-eet-uit-hand

Stap op leren
Voor dat de vogel uit de kooi mag leer je de vogel stap op te doen. De vogel is aan de hand gewend en is er niet meer bang voor. Je gaat voorzichtig met je hand in de kooi en je strekt je wijsvinger en middelvinger. Voorzichtig druk je de vingers tegen de onderbuik van de vogel aan. Als de vogel dreigt op te stappen dan geef je gelijk het commando stap op. Geef direct iets lekkers als de vogel is opgestapt. Herhaal dit een paar keer, je kan je handen laten afwisselen. Oefen niet te lang, want dan zal de vogel zijn interesse verliezen. Als de vogel goed stap op kan doen in de kooi dan kan de vogel los gelaten worden buiten de kooi.

Uit de kooi
De vogel is niet meer bang voor je en hij stapt goed op je hand. De vogel mag nu een keertje uit de kooi. Zorg ervoor dat er geen planten, heet water, hete kachels of andere gevaren in de omgeving zijn. Doe het deurtje van de kooi open en laat de vogel uit zichzelf de kooi uit gaan. Het is erg spannend voor de vogel, dwing de vogel daarom ook niet. Praat tegen de vogel en probeer de vogel eventueel met iets lekkers te lokken. De vogel zal uiteindelijk de buitenkant van de kooi verkennen of gelijk wegvliegen. Zorg ervoor dat het een leuke ervaring wordt en ga dus dan ook niet achter de vogel aanzitten. Laat de vogel rustig zijn omgeving verkennen en geef de vogel alle tijd. Uiteindelijk zal de vogel terug de kooi in moeten. Loop rustig naar de vogel toe en spreek tegen hem. Ga rustig met je hand naar de vogel toe en laat de vogel opstappen. Beloon de vogel goed en zet de vogel daarna netje in de kooi, ook dan beloon je de vogel weer.

Het kan zijn dat de vogel niet wil opstappen, laat de vogel dan gewoon met rust als het absoluut niet wil lukken. Ga niet achter de vogel aanzitten en ga hem niet vangen. De vogel wordt dan bang en het vertrouwen is geschaad. Heb veel geduld en wacht tot de vogel uit zichzelf weer de kooi in gaat en beloon de vogel dan met iets lekkers.

blauwegele ara nieuwsgierig

Tips
Wees niet bang om gebeten te worden en trek dan ook niet je hand weg. De vogel gaat het anders alleen maar als een spelletje zien en jij word alleen maar banger om gebeten te worden.

Houdt de oefeningen kort en probeer altijd af te sluiten op het hoogtepunt. Als de vogel het heel goed doet stop je en beloon je hem flink. Als je te lang doorgaat verliest de vogel zijn interesse en zal de vogel maar weinig onthouden van de oefening.

Word je gefrustreerd om dat het niet lukt? Stop dan gelijk, je gaat anders de frustratie op de vogel afreageren en dan wordt de vogel alleen maar banger van je.

Laat ook andere mensen iets lekkers geven aan de vogel, zodat de vogel aan anderen went en niet eenkennig wordt