Papegaai of parkiet vertoont paargedrag naar mij

Door DaniƫlleC
Woensdag 29 Maart 2017

Een kromsnavel kan je beste vriend worden en de vogel ziet jou dan als zijn of haar partner. Dit kan uiteraard ook voor problemen zorgen, de vogel kan namelijk partnergedrag en paargedrag vertonen. Vooral bij poppen oftewel vrouwelijke vogels zien we snel paargedrag als de vogel verkeerde signalen krijgt.

Waarom paargedrag?
Bij goed contact ziet de vogel jouw als haar partner. Wanneer de dagen langer worden zal een vogel sneller paargedrag vertonen. Door de vogel verkeerd aan te raken zal de vogel gestimuleerd worden tot paren.

Hoe herken je paargedrag?
Wanneer je het lichaam van de vogel aait zal ze aparte geluidjes maken en zal haar lichaam trillen. Hierbij klapperen of trillen de vleugels mee, de vleugels liggen dan een klein stukje van het lichaam af. De vogel zal haar lichaam plat maken en ze kan daarbij haar hoofd iets naar beneden richten, haar staart zal dan iets hoger liggen.

Hoe voorkomen of oplossen?
Aai de vogel niet over de rug of onder de vleugels, dit stimuleert namelijk het paargedrag. Natuurlijk mag je haar wel een keer op deze plekken aaien, maar wanneer dit te vaak gebeurd kan je verkeerde signalen geven aan haar.

Wanneer ze paargedrag vertoont kan je de dagen korter maken voor de vogel, zorg er dus voor dat ze langer in het donker zit.

Straf de vogel niet voor haar gedrag, ze zal alleen maar gefrustreerd raken. Ze zal namelijk niet snappen waarom jij haar straft, aangezien jij haar hebt toe gezet tot paargedrag.