Overgewicht bij je hond

Donderdag 28 April 2016
Waardering

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij honden. Net als bij mensen is overgewicht erg ongezond. Daarom is het belangrijk dat je dit probeert te voorkomen. Maar waar moet je opletten als het zover is gekomen?

Veel hondeneigenaren zijn gevoelig voor het gedrag van hun hond en geven hem snel even iets extra’s. Bijvoorbeeld net dat beetje extra hondenvoer wanneer hij iets langer alleen thuis is geweest of die lekkere snack wanneer ze zelf ook iets nemen.

Probeer dit echter zoveel mogelijk te vermeden, want overgewicht bij honden kan zorgen voor gewrichtsproblemen, diabetes en hartproblemen. Geschat wordt dat overgewicht de levensverwachting van een hond met twee jaar verkort.

Je kan makkelijk zelf constateren of je hond overgewicht heeft, door aan de ribben bij de borstkast te voelen. Voel je de ribben niet meer? Dan is je hond te dik. Zet je hond niet gelijk op een streng dieet, want hierdoor tast je de vetreserves en spieropbouw aan. Daarnaast kan het gebeuren dat je hond, wanneer je hem minder voer geeft, minder vitaminen en mineralen opneemt. Je kan er beter voor kiezen om je hond een speciale voeding te geven welke minder eiwitten en vetten bevat (dus minder calorieën). Kies bijvoorbeeld voor een light voeding of een voeding speciaal voor overgewicht.

Minder calorieën en meer bewegen
Net als bij mensen die willen afvallen is het bij honden ook belangrijk dat ze minder calorieën binnenkrijgen en meer bewegen. Hierdoor zal het beste afval resultaat worden bereikt. Let op dat de voeding van een goede kwaliteit is. Wanneer de voeding een te hoog mineraalgehalte heeft belast je de nieren te veel. Daarnaast kan dit invloed hebben op de spijsvertering. Je kan de bestrijding van overgewicht het beste bespreken met je dierenarts en samen een plan opstellen.

Als extra beweging kan je iedere dag net even iets langer met de hond buiten lopen of wat extra en wat langer met hem spelen. Koop bijvoorbeeld apporteer hondenspeelgoed, zodat hij extra rent.

Extraatjes
Hondensnacks zijn de grootste boosdoener als het gaat om overgewicht. Het is belangrijk dat je de tussendoortjes die je geeft aftrekt van de normale dagelijkse voeding. Schaf deze lekkernijen niet af, want dit is weer erg frustrerend voor je hond. Ook bij snacks zijn er variante verkrijgbaar die minder calorieën bevatten.

Let dus goed op wat je, je hond geeft, want ook bij je hond gaat ieder pondje door het mondje.