Nieuwe cavia kopen, waar moet je op letten

Door DaniƫlleC
Dinsdag 24 Maart 2015

Je hebt besloten om een cavia aan te schaffen, maar waar koop je nou een cavia? Er zijn meerdere opties waar je een cavia kan kopen. Cavia zijn groepsdieren en daarom moet je altijd meerdere cavia’s samen houden.

Dierenwinkel of tuincentrum
Veel mensen denken dat een dierenwinkel de ideale plek is om een knaagdier te kopen, maar dat is niet zo. Bij dierenwinkels zijn de prijzen ontzettend hoog, de dieren kosten veel meer dan dat ze werkelijk waard zijn. De dieren in een dierenwinkel zitten vaak een lange tijd in de kooi, je weet dus dan vaak ook niet hoe oud ze zijn. De cavia’s krijgen maar weinig aandacht en zijn maar weinig gewend. Dit geldt ook voor tuincentra, ook bij een tuincentrum zijn de dieren duur en zijn de dieren vaak ouder. Vaak word je ook geholpen door iemand die eigenlijk helemaal geen verstand heeft van cavia’s of andere dieren. De dieren uit de dierenwinkels en tuincentrums worden niet zelf gefokt, ze kopen de dieren bij fokkers.

Fokker
Fokkers hebben vaak jonge cavia’s en er is keuze genoeg. Een fokker kan ook vertellen hoe oud de cavia is. Een fokker zit niet de hele dag met alle cavia’s in de hand, dus de cavia’s zijn meestal niet tam. Let er ook op dat het een goede fokker is die goed voor zijn dieren zorgt. Bij een fokker is de cavia niet duur, je betaald een nette prijs.

Particulier
Via bijvoorbeeld Marktplaats kan je genoeg advertenties vinden van cavia’s die te koop zijn of zelf gratis zijn af te halen. Bij een particulier weet je niet altijd goed wat je krijgt, de eigenaar kan natuurlijk niet eerlijk zijn over dier. Jonge cavia’s geven niet zo snel problemen, want deze kan je zelf nog makkelijk tam maken.

Dierenopvang
Bij de dierenopvang zijn genoeg cavia’s te vinden die graag een goed tehuis willen. Bij een caviaopvang weet je zeker dat je een gezond dier mee krijgt. Vaak mag je de cavia uitproberen en terug brengen als het toch niet klikt. Je betaald wel een bijdrage voor de cavia en ben je dus duurder uit. De beren worden gecastreerd en die kosten dan ook meer.

Tips bij kopen
Let er goed op hoe de dieren gehuisvest zijn, alles moet er netje uit zien en het hok moet er schoon zijn. Koop echt alleen gezonde dieren, je wil natuurlijk niet de ellende van iemand anders overnemen. Vraag aan de eigenaar wat de cavia te eten krijgt, zodat je weet of de cavia groenten en fruit gewend is. Je wil nou eenmaal niet dat je cavia aan de diarree raakt door voedsel wat het dier niet gewend is.

twee cavia's