Moordzuchtige bidsprinkhaan bedreigt fokproject in dierenpark Emmen

Door Jorn
Dinsdag 08 April 2014

De Europese bidsprinkhaan (Mantis religiosa) bedreigt het fokproject in dierenpark emmen. Het bidsprinkhaan vrouwtje heeft het vierde en laatste mannetje opgegeten. In het park zijn ze buiten het zicht van de bezoekers bezig met het fokken van Grote Bidsprinkhanen. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de eventuele larven uit het eierpakket kruipen. Gebeurt dat niet dan moeten ze weer helemaal overnieuw beginnen. De fokkolonie bestond uit vier mannetjes en één vrouwtje. Het opeten van het mannetje na de paring levert vrouwtjesexemplaren een voedzame maaltijd op die de kwaliteit van hun eitjes ten goede komt.

Alle soorten bidsprinkhanen hebben een langwerpige lichaamsvorm en kenmerkende voorpoten die geëvolueerd zijn tot grote en krachtige, sterk gespecialiseerde vangpoten. Bidsprinkhanen hebben de typische gewoonte om dit voorste potenpaar in rust voor zich uit te houden, waarbij het dij en scheen duidelijk zijn samengeklapt. Hieraan is het eerste deel van de Nederlandstalige naam bidsprinkhanen te danken.

Bidsprinkhanen grijpen alles wat ze fysiek aankunnen, waaronder prooien groter dan zijzelf. Vergeleken met andere insecten zijn bidsprinkhanen relatief groot, maar door hun vaak goede camouflage vallen ze nauwelijks op.