Miljoenen kleine rode krabben lopen over straat

Donderdag 29 Januari 2015
Waardering

In het filmpje zie je een migratie van miljoenen kleine rode krabbetjes op Christmas Island. Gecarcoidea natalis, ook wel rode krab genoemd, is één van de 14 krabsoorten die voorkomt op Kerstseiland, in de Indische Oceaan.

Migratie
Wanneer de regentijd begint, meestal oktober/november, trekken de krabben vanuit het regenwoud naar de zee om te paren. In het begin van de regentijd is het voord e vrouwtjes het veiligst om eieren te leggen. Het verschil tussen eb en vloed is dan het kleinst en het is dan het veiligst om naar het water te gaan.

De mannetjes krabben komen als eerste aan in de zee. De mannetjes maken vochtige burchten (kuiltjes in het zand) waarin de paring plaats zal vinden. Na de bevruchting gaan de mannetje terug naar het regenwoud. De vrouwtjes doen er 12 dagen over om ongeveer 100.000 eitjes te broeden. De vrouwtjes gaan daarna naar de zee en laten daar hun eitjes los. De eitjes komen direct uit als ze in contact komen met het water. Na een maand zijn de krabbetjes ongeveer 5 millimeter groot en kruipen ze uit het water. De krabbetjes maken ene negen dagen lange reis naar het regenwoud toe.

Tijdens de migratie worden verschillende wegen op het eiland afgesloten, zodat niet alle krabben worden dood gereden.