Mijn hond is verkouden, hoest, slijm en niezen, wat te doen

Door DaniƫlleC
Woensdag 14 Januari 2015

Wanneer een hond verkouden is dan is het belangrijk om te achterhalen waarom de hond verkouden is. Om de hond goed te kunnen behandelen zal je de oorzaak moeten vaststellen. Hou de hond goed in de gaten en controleer ook op andere symptomen. Wacht nooit te lang met een bezoek aan de dierenarts. Als je hond hoest is het verstandig om de hond uit de buurt te houden van andere honden totdat de oorzaak bekend is. In de onderstaande lijst staan een paar oorzaken van verkoudheid.

Kennelhoest
Bij kennelhoest heeft de hond een besmettelijke infectie opgelopen aan de voorste luchtwegen, dit zijn de neus, keel en luchtpijp. Andere honden kunnen besmet raken door een zieke hond. Honden met kennelhoest hebben een harde droge hoest en moeten kokhalzen met slijm erbij. De hond heeft koorts, is sloom en eet slecht. Meestal gaat het hoesten met ene paar dagen over, zo niet dan moet de hond naar de dierenarts voor medicijnen. Een hond met kennelhoest mag niet in contact komen met andere honden.

Ontsteking of gezwel
Wanneer er sprake is van overvloedige of afwijkende neusuitvloeiing dan is er een kans dat er een ontsteking of een gezwel in de neus of bijholten zit. Bij een ontsteking is vaak de uitvloeiing dik, pusachtig en kan er bloed bij zitten.

Voorwerp in neus
Wanneer een hond snuffelt aan bepaalde voorwerpen kan er irritatie ontstaan aan de neus en kan er neusafscheiding ontstaan.

Wanneer je hond plots veel achter elkaar gaat niezen kan het zijn dat er iets vast zit in de neus. De hond zal veel met zijn kop gaan schudden en met zijn neus wrijven. Om te controleren of er iets in de neus zit kan je een spiegeltje gebruiken. Hou de spiegel onder de neus en als het het spiegeltje ongelijk beslaat dan is er kans op ene voorwerp in de neus. Het is aan te raden om dan direct naar de dierenarts te gaan.