Konijn wil niet eten: Stress, buikpijn en gebitsproblemen bij konijnen

Door DaniƫlleC
Woensdag 17 December 2014

Wanneer een konijn niet meer eet ontstaat er een stilstand van het maag-darmkanaal. Het maag-damrkanaal van een konijn is altijd gevuld met voedsel bij een onderbreking raakt de darmflora verstoord. Als een konijn eet wordt het maag-darmkanaal aangezet om te werken/bewegen. Wanneer er een stilstand is komt er een ophoping van gas in maag en de darmen. De gasophoping geeft druk op de bloedvaten van het konijn, de gezondheid van het konijn verslechterd dan snel. Het is belangrijk dat je dan direct naar de dierenarts gaat.

Een konijn die niet eet zal ook weinig of niet poepen. Het niet wil eten en het niet kunnen poepen hangt nauw met elkaar samen. Ik raad daarom aan om ook het artikel Konijn Kan Niet Poepen door te nemen.

Voeding
Het is belangrijk dat konijnen de juiste voeding krijgen. een konijn moet iedere dag hooi kunnen eten en genoeg water kunnen drinken. Hooi en groenvoert bevatten veel vezels, vezels zijn nodig om de darmwerking te stimuleren. Door hooi slijten de tanden ook beter. Een konijn moet naast hooi ook brokken en groenvoer kunnen eten.

Weinig beweging
Een konijn moet genoeg bewegen, beweging stimuleert de darmwerking. Bij een tekort aan beweging kunnen de darmen trager werken.

Gebitsproblemen
Problemen bij het gebit kunnen een oorzaak zijn van het slecht eten. Als de tanden niet goed afslijten ontstaan er haken op de tanden of de tanden groeien niet meer gelijkmatig. Konijnen kunnen dan moeilijker eten of helemaal niet eten. Als een konijn gebitsproblemen heeft is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Stress
Stress kan een oorzaak zijn dat een konijn niet eet. Een konijn kan bijvoorbeeld stress krijgen bij het veranderen van hok of wanneer er een soortgenoot erbij gezet wordt. Extreme temperatuursveranderingen, zoals hitte en kou, kunnen er ook voor zorgen dat een konijn flink wat stress te verduren krijgt.

Haarbal
Een konijn verzorgt zichzelf door zich schoon te likken. Tijdens het likken van de vacht kan een konijn haren binnen krijgen. De haren verlaten het lichaam op natuurlijke wijze. Soms kan het gebeuren dat de haren ophopen en vastlopen in de maag of darmen. Door de hoeveelheid haren in de maag heeft het konijn geen honger. Een laxeermiddel kan helpen de haren weg te krijgen, maar meestal zijn meerdere medicijnen nodig.

Ziekte
Wanneer een konijn ziek is kan dit zorgen voor veel pijn en stress, hierdoor zal het konijn niet meer willen eten. Het is belangrijk om te achterhalen wat het konijn mankeert.