Konijn kan niet poepen

Door DaniëlleC
Vrijdag 20 Februari 2015

Een konijn dat niet kan poepen heeft zo snel mogelijk hulp nodig. Konijnen die last hebben van obstipatie eten meestal ook slecht of eten helemaal niet. Het is belangrijk dat het konijn blijft eten, voedsel in de maag zorgt ervoor dat de darmen goed blijven werken.

In het artikel Konijn Wil Niet Eten, kan je meer lezen over het niet willen eten. Het niet willen eten en het niet kunnen poepen hangt nauw met elkaar samen, ik raad daarom aan om beide artikelen te bekijken.

Stille darm
Wanneer een konijn een stilliggende darm heeft dan wordt dit vaak veroorzaakt door stress, pijn, slechte voeding of door een andere oorzaak. De eetlust van het konijn is dan slecht en er zijn weinig of geen keutels aanwezig. Een stille darm verteerd geen voedsel meer en dat is erg gevaarlijk. Een stille darm wordt paralytische ileus of darmimmobiliteit genoemd. Wanneer een konijn een terugkerende stille darm heeft dan is er waarschijnlijk sprake van een ziekte. De darmen van een konijn mogen nooit stil komen te liggen, ga dan ook direct naar de dierenarts.

Gasophoping
Het is erg belangrijk dat het konijn goed eet, want als een konijn eet wordt het maag-darmkanaal aangezet om te werken/bewegen. Bij een stilstand komt er een ophoping van gas in de maag en de darmen. De gasophoping geeft druk op de bloedvaten van het konijn, de gezondheid van het konijn verslechterd dan snel. De konijn met gasophoping voelt zich niet lekker en zit dan vaak rustig in een hoekje. Gasophoping bij een konijn is erg gevaarlijk, het is dan ook belangrijk om direct naar een dierenarts te gaan.