Kat moet vaak overgeven, waarom is de kat misselijk

Door DaniëlleC
Dinsdag 17 Februari 2015

Elke kat kan een keer braken of kan last hebben van misselijkheid, dit is heel normaal. Een kat braakt om zijn lichaam te beschermen tegen opgenomen irriterende stoffen. Door te braken kunnen deze stoffen het lichaam verlaten. Een kat kan altijd iets verkeerds gegeten hebben of last hebben van een haarbal. Wanneer een kat regelmatig braakt en als er andere verschijnselen aanwezig zijn dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, want dan is er wel iets aan de hand.

Verschijnselen misselijkheid
Een kat die misselijk is kan verschillende verschijnselen vertonen. Een kat kan gras gaan eten tegen de misselijkheid. Het gras zorgt er namelijk voor dat de kat gaat braken en het misselijke gevoel weg gaat.

Verschijnselen:
– Minder eten
– Trager eten
– Knarsen met de tanden
– Veel slikken
– Kwijlen
– Gras eten

Oorzaken van braken
Er zijn meerdere oorzaken die er toe kunnen leiden dat een kat moet braken of misselijk wordt. Door de oorzaak te achterhalen kan de kat op de juiste manier behandeld worden. Als de kat regelmatig braakt en eventuele andere verschijnselen vertoont dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. De dierenarts kan dan de oorzaak achterhalen.

Meestal braakt een kat omdat het dier iets verkeerds heeft gegeten, hierdoor raakt het maagslijmvlies geïrriteerd en/of ontstoken. Als een kat iets verkeerds gegeten heeft dan zal de kat kort na het eten of binnen enkele uren overgeven. Wanneer een kat aanhoudend veel vocht blijft overgeven zonder dat de kat iets heeft gegeten, dan is er waarschijnlijk sprake van darmobstructie. Bij darmobstructie bevind een vreemd voorwerp zich in de maag of darmen.

Oorzaken:
– Verandering van voer
– Bedorven voedsel
– Overgevoelig of allergisch voor bepaald soort voedsel of bestandsdeel
– Darmkwalen, bijvoorbeeld door wormen of een ontsteking van de dikke darm die diarree of verstopping kan veroorzaken
– Darmobstructie
– Kanker
– Hormonale aandoeningen, zoals diabetes en schildklierkanker (hyperthryroïdie)
– Virusinfectie
– Vergiftiging
– Bacteriële infectie
– Aandoeningen aan andere organen, zoals nierfalen en leverziekte

kat bij dierenarts