Kamspin in Rijnsburg, gevaarlijke giftige spin in Nederland

Woensdag 08 Juli 2015
Waardering

In het plaatsje Rijnsburg kruipt sinds gisteren een zeer gevaarlijke spin rond. De spin die rond loopt is de kamspin, dit is een agressieve en giftige soort die erg dodelijk kan zijn.

Kamspin
De kamspin oftewel zwerfspin staat in de top 10 van de meest gevaarlijke spinnen ter wereld. Kamspinnen (Ctenidae) komen normaal gesproken niet in Europa voor. Bij bananenimporten komen de spinnen soms mee, om die reden wordt deze spin ook vaak bananenspin genoemd. De kamspin van 10 centimeter groot, is afkomstig uit Zuid- of Midden-Amerika. Het is nog niet duidelijk om welke soort kamspin het gaat. Veel soorten zijn erg agressief en giftig. De beet van de spin kan binnen zes uur dodelijk zijn. Slechts 1 procent van de beten is dodelijk, 90% van de mensen krijgen complicaties als ze worden gebeten.

Echt bang hoeven mensen in de omgeving nog niet gelijk te zijn. Mensen lopen niet direct gevaar, de spin valt alleen aan als hij zich bedreigt voelt.

Vrijgelaten
Medewerkers van importeur Kariflex troffen de spin aan tussen een partij bloemen. Volgens een getuige lieten de personeelsleden de spin gewoon over hun handen lopen en maakten ze foto’s van het dier. De spin werd daarna vrijgelaten in een nabijgelegen bosje. De personeelsleden wisten toen nog niet dat het om een gevaarlijke spin ging.

Spinnenexperts van reptielencentrum Serpo werden gister ingeschakeld om de gevaarlijke spin te vangen, maar dat mislukte. De spin bevindt zich in een gebied van 100 m lang en met bomen van 15 meter hoog, dit maakt het onbegonnen werk om te zoeken. Er wordt aangeraden om 112 te bellen als je de spin aantreft.