Hond mag mee de operatiekamer in tijdens operatie 7-jarig kind

Vrijdag 20 December 2013
Waardering

Het hondje JJ mocht aanwezig bij de operatie van het 7-jarige meisje. De operatie vond plaats in een ziekenhuis in het Amerikaanse North Carolina, het is voor de eerste keer in dit ziekenhuis dat er een hond aanwezig is tijdens de operatie. De hond moest in een strikte zone blijven. De 7-jarige Kaelyn Krawczyk heeft een zeldzame ziekte genaamd mastocytosis, waarbij ze plotseling hevige allergische reacties kan krijgen. Hondje JJ is opgeleid om voor deze aanvallen te waarschuwen.

Ziekte
Bij de zeldzame ziekte mastocytosis kan Kaelyn soms zonder waarschuwing gevaarlijke symptomen kan vertonen die op hevige allergische reacties lijken. De reacties kunnen variëren van kortademigheid en misselijkheid tot hevige zwellingen, maar meestal beginnen de symptomen heel subtiel. Kort voordat de aanval komt geeft het lichaam bepaalde chemische stoffen af. JJ is getraind om deze chemische stoffen op te merken.

Reactie
Bij een milde reactie zal JJ rondjes gaan draaien en als JJ ook nog eens blaft dan komt er een hevige reactie. Door de waarschuwing van de hond is er voldoende tijd om op een aanval te reageren. Toen Kaelyns lichaam op de medicatie van de verdoving reageerde en bij het wakker worden draaide JJ rondjes. De monitors in de operatiekamer registreerde geen verandering. Anesthesie kan volgens anesthesist Dr. Brad Taicher in zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaken. Het was erg belangrijk dat JJ aanwezig was, honden zijn een stuk gevoeliger dan de apparatuur.

Asiel
De vrouw die het hondje JJ trainde, vond JJ naar in een asiel in 2012. JJ werd oorspronkelijk getraind om tijdens aanvallen te helpen, maar al snel bleek dat JJ een speciale gave had om de aanvallen te zien aankomen.