Hond wil niet drinken of drinkt veel water, wat te doen?

Door DaniƫlleC
Vrijdag 24 Oktober 2014

Als een hond opeens meer of minder water drinkt dan normaal, dan moet je de hond goed in de gaten houden en kan het verstandig zijn om een bezoekje te brengen bij de dierenarts. De verandering kan duiden op een signaal dat de hond ziek is. Een plotselinge verandering van het drinkpatroon kan bijvoorbeeld wijzen op diabetes. Een hond die te weinig drinkt kan uitdrogen. Als een hond goed en regelmatig drinkt kan het leven van de hond verlengd worden.

Hoeveel drink een hond per dag
Gemiddeld heeft een hond ongeveer 1,5 liter aan water nodig per dag. Afhankelijk van de lichaamsbeweging, grote van het dier, de leeftijd en het weer kan dit verschillen. In de zomer zal een hond meer drinken en ook na flink wat lichaamsbeweging heeft de hond flink dorst.

Gewicht van de hond Hoeveelheid water in liters
5 – 10 kilo 0,75 – 1,5 liter
10 – 20 kilo 1,5 -,2 liter
20 – 40 kilo 2 – 4 liter

 

Water in voedsel
Honden die blikvoer of rauwe voeding eten hoeven minder water te drinken. Deze voeders bevatten zelf al veel vocht, ze bevatten veel meer vocht dan droge brokken. Een hond die brokken eet zal over het algemeen ook meer water drinken.

Puppy’s
Een puppy heeft meer water nodig dan ene volwassen hond. Het lichaam van een pup bestaat voor een relatief groot deel uit water, hierdoor kan een jonge hond dan ook snel uitdrogen. Een jonge hond heeft ook een grotere huidoppervlakte in verhouding tot lichaamsgewicht dan een oudere hond. Hoe groter de huidoppervlakte is, hoe makkelijker de hond kan uitdrogen.

puppy beagle drinkt water

Is de hond uitgedroogd
Als een hond te weinig water drinkt kan de hond uitdrogen, er zullen dan uitdrogingsverschijnselen optreden. Als je de huid van de hond zachtjes omhoog trekt, dan hoort de huid direct terug te vallen. Als de huid blijft staan en langzaam inzakt is de hond uitgedroogd. Een andere uitdrogingsverschijnsel is droog tandvlees, voel of het tandvlees van de hond nat is. Wanneer je de signalen van uitdroging hebt geconstateerd dan is het belangrijk dat je direct de dierenarts informeert.