Hond heeft chocolade gegeten, wat te doen bij chocoladevergiftiging

Door DaniƫlleC
Vrijdag 20 Juni 2014

Chocola is erg giftig voor dieren, laat daarom nooit een dier alleen achter in de buurt van chocolade. Het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen als de hond chocolade heeft gegeten.

 

Waarom gevaarlijk
In chocolade zit een stof genaamd theobromine. Theobromine heeft een irriterende werking in het lichaam. Mensen kunnen deze stof zonder problemen snel verwerken, maar honden kunnen dit niet. Honden hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Een hond wordt niet altijd direct ziek van chocolade, dit is afhankelijk van de hoeveelheid opgegeten chocolade. Bij overmaat aan chocolade kan een goed ziek worden en zelfs overlijden aan een acute hartstilstand.

De gevaarlijke dosis voor de hond is 100-150 mg theobromine per kg lichaamsgewicht.

– Pure chocolade bevat 15 mg theobromine per gram
– Melkchocolade bevat 1,5-3,3 mg theobromine per gram
– Cacoa poeder 5-21 mg/g

Verschijnselen
Een hond die een flinke hoeveelheid chocolade heeft opgegeten zal verschillende verschijnselen kunnen vertonen.

– Veel hijgen
– Veel drinken
– Buikpijn
– Braken
– Diarree
– Onrustig gedrag
– Trillen
– Zenuwverschijnselen
– Versnelde of onregelmatige hartslag.

Wat te doen
Neem direct telefonisch contact op met de dierenarts. Meestal adviseert de dierenarts om langs te komen. Het is belangrijk om te weten hoeveel chocolade de hond heeft binnen gekregen en wat voor een chocolade. Probeer erachter te komen wanneer de hond de chocolade gegeten heeft. De maag heeft een paar uur nodig om zich te legen en de giftige stoffen in de chocolade worden pas opgenomen als het in de darmen is aangekomen.

Behandeling
Als de hond korter dan 3 uur geleden chocolade heeft gegeten, kan de dierenarts een injectie geven om de hond te laten braken. De giftige stoffen hebben dan minder kans om de darmen te bereiken.

Als de hond langer dan 3 uur geleden chocolade heeft gegeten en/of de hond heeft al verschijnselen dan zal de hond opgenomen worden.