Hoe was je een hond in bad

Door DaniëlleC
Zaterdag 20 Juli 2013

Veel mensen wassen hun hond niet goed, ze gebruiken vaak hun handen niet goed, wassen maar één keer en wassen niet overal.

Je begint met het nat maken van de hond, gebruik lauw water hiervoor. Te warm water is slecht voor de huid. Terwijl je de hond nat maakt ga je met je andere hand door de vacht heen, zodat het water tot op de huid komt en de vacht goed nat is.

Als de hond goed nat is gebruik je de shampoo, het is belangrijk dat je goed je handen gebruikt. Vergeet niet tussen de tenen te wassen en onder de staart. Onder de ogen moet ook goed gewassen worden, vooral als de hond vieze ogen heeft. Als de viezigheid onder de ogen hard is kun je dit even laten weken met water of laten weg halen met een kammetje. Zorg dat er geen shampoo in de ogen komt, want dit kan prikken.

Als de hond goed ingesopt is kun je de shampoo eventueel 5 minuten laten intrekken. Dit is vooral verstandig als de hond erg vuil is of veel losse haren in zijn vacht heeft. Daarna kan de hond afgespoeld worden.

Begin bij de kop, je werkt van boven naar onder toe. Hou je hand voor de ogen en bij de oren moet je ervoor zorgen dat er geen water in komt. Tijdens het uitspoelen ga je met je handen goed door de vacht heen. Eenmaal uitgespoeld kan de hond weer ingesopt worden en daarna weer uitgespoeld worden. De eerste keer sopt de shampoo ook minder goed als de tweede keer. De tweede keer wordt de hond ook pas echt goed schoon.

Wrijf met je handen over de hond naar beneden toe, zodat een deel van het water uit de vacht gaat. Nu kun je de hond afdrogen met een handdoek. Het fijnste is om na de eerste handdoek nog even een andere handdoek te pakken, zodat de hond nog droger wordt. Een kortharige hond is eventueel nu klaar, in de winter is het verstandig om te föhnen. Heeft de hond langer haar dan is het verstandig om de hond te föhnen en daarna te borstelen.