Hoe maak je een rat tam?

Door DaniƫlleC
Donderdag 05 November 2015

Ratten zijn zeer intelligente en nieuwsgierige dieren. Dankzij deze eigenschappen kan je een rat makkelijk tam maken en de rat veel leren. Bij elk dier dat je tam wil maken heb je veel geduld nodig.

Dag van aanschaf
Wanneer je eindelijk je rat hebt wil je waarschijnlijk gelijk aan de slag. Het is veel beter om de eerste dagen rustig aan te doen. Vooral de eerste dag moet je de rat niet lastig vallen. De rat moet eerst goed aan zijn nieuwe omgeving kunnen wennen.

Aan je laten wennen
De rat kent jou niet en moet dus wennen aan je stem en geur. Praat zachtjes tegen de rat, zodat de rat aan je stem kan wennen. Doe je hand voorzichtig in de kooi en houd je hand stil. Praat zachtjes tegen de rat en laat de rat naar je hand toe komen. Maak geen onverwachte bewegingen en heb geduld, de rat gaat vanaf wel een keer aan je hand knuffelen. Oefen dit regelmatig tot de rat niet meer bang is voor je hand. Als de rat goed gewend is aan je hand kan je proberen om de rat zachtjes te aaien als hij naar je toe komt.

Zorg ervoor dat je handen niet naar lekker eten ruiken. Ratten zijn slechtziend en kunnen daarom denken dat je hand een lekker hapje is.

Uit de kooi
Doe je hand in de kooi en wacht tot de rat vanzelf op je hand gaat klimmen. Je kan nu heel voorzichtig je hand uit de kooi halen. Zorg ervoor dat je de arm goed tegen je lichaam aan drukt, zodat de rat stevig kan zitten. Blijft rustig en beweeg niet te veel. Wanneer je het idee hebt dat de rat het niet fijn vind zet je de rat rustig weg en probeer je het een andere keer weer. Wanneer de rat gewend is om bij je te zitten kan je een kleine wandeling maken met de rat.

Wees rustig
Blijf altijd rustig als je met je rat bezig bent. Een rat kan schrikken van onverwachte bewegingen. Wanneer je de rat in de hand hebt mag je ook niet te veel bewegen, sterke bewegingen kunnen de rat duizelig maken.

Belonen en straffen
Straf je rat nooit als hij niet doet wat jij wil. De rat zal alleen maar bang voor je worden en een bange rat zal niks leren. Belonen werkt beter dan straffen en dat geldt eigenlijk voor elk dier. Wanneer de rat iets goeds doet kan je de rat belonen met iets lekkers.