Hoe een inktvis van kleur kan veranderen

Dinsdag 07 Juli 2015
Waardering

Altijd al willen weten hoe inktvissen van kleur veranderen? Zeebiologen van de University of California in Santa Barbara zijn er eindelijk achtergekomen hoe inktvissen dit doen.

Reflectines
Voor het onderzoek bestudeerden de biologen de huid van de inktvissoort Doryteuthis opalescens, deze inktvissoort kan van kleur veranderen. Al eerder ontdekten wetenschappers dat de huid van inktvissen speciale eiwitten bevatten die voor de kleurverandering zorgt. Deze bijzondere eiwitten worden reflectines genoemd.

De biologen zijn er nu achter gekomen hoe deze eiwitten in de huidcellen van de inktvis, zogenaamde iridocyten, zijn georganiseerd en wat de structuur van deze eiwitten is.

Weerkaatsing
De onderzoekers kwamen erachter dat de inktvis huidcellen heeft die een vaste kleur hebben en huidcellen die van kleur veranderen. De huidcellen bevatten verschillende soorten reflectines, de plaats en de verdeling van de reflectines verschilt per cel. De reflectines bepalen of een cel van kleur kan veranderen of niet. Verschillende reflectines beïnvloeden welke kleur licht wordt geabsorbeerd en daarmee welke kleur wordt weerkaatst.

Toepassingen
De onderzoekers denken dat deze kennis in de toekomst toegepast kan worden bij verschillende producten.