Het verschil tussen konijn en haas: Uiterlijk, voortplanting, beweging

Door DaniƫlleC
Woensdag 30 Oktober 2013

Het konijn en de haas zijn twee diersoorten die erg van elkaar verschillen. Er zijn verschillen in hun uiterlijk, de manier van voortplanten en de manier van bewegen. Het konijn is ook gedomesticeerd, de haas niet. Beide dieren behoren tot de orde der haasachtigen (Lagomorpha).

Konijnen zijn groepsdieren die samen met elkaar in holen leven. De jongen worden ook geboren in het hol. Een haas is een solitair dier dat gebruikt maakt van een leger. Een leger is een kuil in de grond waar de haas zich in kan verschuilen. Hazen leven soms tijdelijk in groepjes samen tijdens het foegareren. In de paartijd leven ze in grotere groepen samen.

Natural Greatness Natuurlijk Kattenvoer

Het uiterlijk
Als we naar het uiterlijk kijken van de haas en het wilde konijn dan zien we een aantal duidelijke verschillen. Het konijn heeft een kort en compact lichaam en hoofdje. De oren van het wild konijn zijn klein. De haas heeft een lange slanke bouw met grote stevige achterpoten. De haas heeft een lange snuit en lange oren. Konijnen hebben geen zoolkussentjes, maar zijn aan de onderkant van de voetjes stevig behaard. Hazen daartegen hebben behaarde zoolkussens.

Er zijn konijnenrassen die zo gefokt zijn dat ze qua bouw op de haas lijken. Een voorbeeld hiervan is de Belgische haas. Dit ras is dus eigenlijk gewoon een konijn.

Een Wild Konijn

Een Wild Konijn

Voortplanting
Een konijn en een haas kunnen elkaar niet bevruchten. Er is geen voortplanting mogelijk tussen deze twee dieren. De manier van voortplanten is ook anders.

Afhankelijk van het ras werpt een konijn ongeveer 5 jongen. De jongen worden kaal, blind en doof geboren. Een haas is alleen vruchtbaar in de paartijd, genaamd de rammeltijd. Een haas werpt ongeveer 3 jongen. De jongen worden zo gezegd kant en klaar geboren. Hazen zijn nestvlieders, de jongen kunnen direct alles doen. Een haas krijgt gemiddeld 1 tot 3 worpen per jaar. Een konijn kan alweer gedekt worden als de jongen 2 weken oud zijn.

Beweging
Een konijn en een haas hebben een andere manier van bewegen. Een konijn huppelt meer en een haas rent. Wanneer een haas rent gebruikt hij zijn krachtige achterpoten om af te zetten. Een haas is dan ook sneller dan een konijn, een haas kan snelheid van 75 km per uur bereiken. Gemiddeld rent een haas een snelheid van 50 km per uur. Terwijl een haas vlucht voor zijn vijand kan hij haakse bochten van 90 graden maken. Hiermee ontwijkt de haas aanvallen van de vijand.

De Haas

De Haas