Het borstelen en het wassen van een langharige cavia

Door DaniëlleC
Woensdag 11 September 2013

Onder de langharige cavia’s vallen de rassen, de coronet, peruvian, sheltie, tessel cavia en de lunkarya. De vacht van een langharige cavia moet goed onderhouden worden. Regelmatig borstelen en de cavia een keer in bad doen helpt daarbij. Borstelen en een bad zorgen ervoor dat de vacht in een optimale conditie blijft.

Borstelen
De vacht van een langharige cavia moet regelmatig geborsteld worden. Als dit niet gedaan wordt ontstaan er klitten. De klitten zijn makkelijk te verwijderen, maar de cavia verliest dan veel vacht en dat maakt hem minder mooi. Door regelmatig te borstelen houd je de vacht mooi en lang. Gebruik voor het borstelen een klein borsteltje met kleine haakjes. Houdt de borstel zo plat mogelijk op het lichaam en borstel voorzichtig. Met een kammetje kun je controleren of er nog klitten in zitten.

Wassen
Als de cavia is minder lekker ruikt dan mag de cavia een keer bad gewassen worden. Gebruik hier een beetje hondenshampoo, knaagdierenshampoo of Dreft. Gebruik bij Dreft maar een paar druppels, Dreft doodt ook eventuele luizen en eitjes. Maak de cavia voorzichtig nat en laat het hoofdje droog. Sop de shampoo of Dreft goed in en spoel daarna de shampoo of Dreft goed uit. Dit kan eventueel herhaalt worden. Met een handdoekje maak je de cavia goed droog. Cavia’s vatten snel kou en moeten daarom goed gedroogd worden. Door middel van een hand föhn wordt de cavia goed droog. Richt de föhn niet te lang op één plek en zorg ervoor dat de föhn niet te warm wordt. Als de cavia helemaal droog is kun je met een kammetje controleren of er klitten in zitten.