Guppen houden in aquarium: Het verzorgen en kweken van guppy vissen

Door DaniëlleC
Zaterdag 14 September 2013

Guppen (Poecilia reticulata) worden ook wel miljoenenvisjes genoemd. Guppen vallen onder de levendbarende tandkarpers (Poeciliidae). De gup is afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika. De gup is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De gup is een makkelijke vis om te verzorgen en het is makkelijk om te kweken met guppen.

Geslacht bepalen
Het mannetje is makkelijk te herkennen aan zijn mooie kleuren, indrukwekkende staart en aan het gonopodium. Een gonopodium is een penisachtig uitsteeksel onder aan zijn buik. De vrouwtjes zijn soberder van kleur. De staart is vaak kleiner. Het lichaam van het mannetje is kleiner en slanker dan het lichaam van het vrouwtje.

Verzorging
Guppy’s zijn weinig eisende vissen en ideaal voor de beginnende aquariumliefhebber. De temperatuur moet tussen de 17 en de 27 C° liggen. De voeding van de guppen is eenvoudig geef ze droogvoer en af en toe wat rode muggenlarven of watervlooien. Voer nooit te veel, dat is slecht voor de kwaliteit van het water. De vissen moeten na enkele minuten het voer op hebben. Zorg voor genoeg beplanting in het aquarium, planten zorgen voor zuurstof en zijn ideaal om in te schuilen.

Gedrag
Guppy’s zijn rustige en verdraagzame visjes tegenover soortgenoten en andere aquariumbewoners. Ze kunnen makkelijk in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Ze zwemmen in alle waterlagen rond, maar meestal bevinden ze zich in de bovenste waterlagen.

Kweken
Het kweken van guppen is zeer eenvoudig. Guppen planten zich graag veel voort. De meest ideale temperatuur voor het kweken is 24 C°. Wanneer je wilt gaan kweken moet je ervoor zorgen dat je 1 mannetje hebt op 3 vrouwtjes. De mannetjes zullen voortdurend pogingen maken om te paren met een vrouwtje. Als je maar 1 vrouwtje hebt zal ze gestrest raken van het mannetje die continu achter haar aan zit. Het mannetje zal voor het paren continue bij het vrouwtje zwemmen en zich zelf zo goed mogelijk laten zien aan het vrouwtje.

Guppy’s zijn zeer vruchtbare visjes, daarom worden ze soms ook wel miljoenenvisje genoemd. Een guppenvrouwtje kan uit een enkele paring 10 – 70 jongen voortbrengen. De guppy behoort tot de familie van de levendbarende, dit wil zeggen dat het wijfje geen eieren afzet, maar dat ze de jongen levend baart. Een zwanger vrouwtje wordt steeds dikker en ze zal een zwarte stip om haar buik hebben. Op haar dikst kun je soms de ogen van de baby guppen zien in de zwarte stip. De jonge visjes, niet groter dan een speldenkop, kunnen direct na de geboorte voor zichzelf zorgen en eten gewoon vlokvoer of pas uitgekomen artemia. De jonkies hebben genoeg schuilplekken nodig zoals planten. Andere vissen willen nog wel eens een jonge gup opeten.