Gevaarlijke dieren in Nederland: De Teek, een bloedzuigend dier

Door DaniëlleC
Maandag 23 September 2013

Teken zijn kleine diertjes die onder de klasse spinachtigen behoort. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Tekenbeten zijn meestal onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen. De bekendste teek is de Europese teek, die tevens een overbrenger is van de lymeziekte en van FSME, is de schapenteek (Ixodes ricinus).

Leefomgeving
Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen de bladeren van struiken. Het is een fabeltje dat teken ook in bomen leven en zich laten vallen als er een dier voorbij komt.

Levensstadia
Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en de volwassen teek. In de laatste drie stadia heeft de teek bloed nodig. De teek gaat hiervoor op zoek naar een dier of mens. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi), kan de teek besmet raken. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de grond tussen grassen en bladeren. De teek gaat daar over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Tijdens de bloedmaaltijd kan de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjes teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen op een dier of mens. De volwassen vrouwtjes teek legt haar eieren nadat ze is vol gezogen met bloed. Daarna gaat de vrouwtjes teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie.