Een hondenriem, waar moet je rekening mee houden?

Vrijdag 13 Mei 2016
Waardering

De hondenriem met een vaste lengte is de meest voorkomende. Deze zijn er ook in duo-riemen, deze zijn geschikt om twee of meerdere honden aan dezelfde neutrale lijn te houden. De flexi rollijn is ook een veel geziene looplijn, deze heeft een uitrolmechanisme. Bij hondentrainingen in veld wordt de variolijn vaak gebruikt omdat deze universeel is. Ook is deze lijn multifunctioneel, omdat deze traploos verstelbaar is. De genoemde riemen zijn in principe te gebruiken bij volwassen honden en puppy’s. Voor puppy’s bestaan er wel speciale lijnen. Een Zip Zap-lijn is bijvoorbeeld een lijn speciaal voor pups, omdat deze licht van gewicht is en de lijn relatief kort is.

Welke hondenriem past bij jouw hond? (lengte/gewicht)
Een specifieke maatlabel qua lengte van de hondenriem is er niet. Het is wel aan te raden om te kijken hoeveel lichaamsgewicht een bepaald soort riem aankan. Op de verpakking is deze informatie in vrijwel alle gevallen aangegeven. Leer, kunstleer en nylon zijn de meest gebruikte materialen bij hondenlooplijnen.

De voor –en nadelen van de hondenriem
Flexi rollijn door het uitrolmechanisme is deze makkelijk in verschillende lengtes te gebruiken. Wel moet er gelet worden bij het terugrollen van de lijn, laat dit niet tussen bijvoorbeeld de vingers of knieholtes gebeuren, dit kan namelijk brandwonden veroorzaken door de wrijving.
Vaste riem of lijn: stevige riem door het gebruikte materiaal. Indien de lijn lang is kan de hond hierin verstrikt raken, dit kan een nadeel zijn.
Verstelbare riem of lijn: traploos verstelbaar of verstelbaar in 3 verschillende lengtes, die aangeklikt kunnen worden. Deze riemen zijn vaak duurzaam, omdat deze van sterk materiaal zijn gemaakt.
Duo riem: ideaal als je twee of meerdere honden hebt. Je honden zitten aan een dezelfde neutrale lijn, zodat er niet meerdere lijnen door elkaar verstrikt kunnen raken. Een nadeel kan zijn dat deze meestal niet verstelbaar is.

Het is verstandig om goed na te denken voordat je een lijn uitkiest. Koop wat het beste bij jou en je buurt past, of waar je je hond uitlaat. Ga je vaak naar een groot veld dan is een (verstelbare) langere zeer geschikt. In de bebouwde kom is een kortere (verstelbare) praktischer.

Waarom trekken honden?
Trekken aan de riem heeft de hond al vaak jong aangeleerd, het trekken kan door verschillende oorzaken komen. Het kan zijn dat je een sterke eigen wil heeft waar die naartoe wil lopen. Naarmate je dit steeds vaker gaat toelaten dan je hond dit tegen je gaan gebruiken. Hij/zij gaat het trekken zien als beloningsmiddel om te gaan en staan waar hij/zij wilt, dit omdat je uiteindelijk naar het punt toe gaat waar je hond heen wilt. Geldingsdrang kan ook een oorzaak zijn van het trekken aan de riem, hiermee laat je hond zien dat hij niet ondergeschikt is, of wilt zijn aan jou!

Gevaar bij verkeerd gebruik
Bij herhaaldelijk trekken aan de riem bestaat er de kan dat je hond letselschade oploopt, denk hierbij aan nekletsel, gehoor- en oor schade. Het trekken kan dus pijn veroorzaken bij je hond, een halsband die te strak zit kan hierbij ook meespelen. Het reageren op pijn is een natuurlijke reactie, heeft je hond veel of vaak pijn dan kon dit zelfs gedragsproblemen veroorzaken. Het is daarom aan te raden om het trekken aan de riem vroeg af te leren, dit is zowel voor je hond als jou fijner. Je hond lijdt geen pijn en jij wordt niet meegesleurd.