Dwergpapegaai tam maken: Verschillende soorten van geluiden tot praten

Door Jorn
Zondag 01 September 2013

Het tam maken van een dwergpapegaai (Agapornis) is niet makkelijk. Bij het tam maken van vogels heb je veel geduld nodig. De ene agapornis went sneller dan een ander.

De vogel moet eerst een dag rust hebben, zodat het beestje aan de kooi kan wennen. Daarna ga je er voor zorgen dat de dwergpapegaai aan je hand gaat wennen. Als de vogel nog iets te bang is voor de hand kan je ook met een stok oefenen. Zorg ervoor dat je vogel vertrouwt raakt met je hand. Wanneer vogels begrijpen dat ze kunnen opstappen, bespaar je jezelf en de vogel een hoop ellende. Onthoud wel dat niet tamme vogels het niet waarderen als je ze onnodig op pakt.

Om stress te voorkomen bij de papegaai laat je hem eerst in de kooi opstappen en later pas buiten de kooi. Buiten de kooi zal de vogel sneller tam worden. Een paar keer per dag een paar minuutjes oefenen is genoeg. Langer oefenen heeft geen zin, want juist dan zal de vogel sneller afgeleid zijn en het moet natuurlijk wel leuk en interessant blijven. Probeer de dwergpapegaai altijd enthousiast te belonen.

Als de dwergpapegaai al erg tam is kan je de vogel proberen geluidjes aan te leren. Een van de meest eenvoudige geluiden om aan te leren zijn klakken met je tong. Als je geluk hebt kan je de dwergpapegaai ook gaan praten, maar dit zal blijven bij enkele woordjes. Hier kan een behoorlijk lange periode over zitten en het zal niet zo makkelijk gaan als bij de grotere papegaaien.

agapornis eet uit hand