Zwerfkatten in nood, Dierenbescherming actie tegen afschieten katten

Door Jorn
Zondag 29 September 2013

Komt er een eind aan het afschieten van zwerfkatten? De dierenbescherming gaat actie ondernemen tegen de jacht op zwerfkatten. In Nederland zijn er meer dan drie miljoen katten. Een groot aantal daarvan leeft in het wild omdat ze zijn achtergelaten door hun baasje. Door deze overvloed aan katten word er jaarlijks tussen de 8000 en 14000 katten afgeschoten.

Jagers krijgen toestemming van de provincies om de katten dood te schieten. Dit gebeurd vaak aan de randen van de stedelijke gebieden. Het is nauwelijks bekend bij de mensen dat er zoveel katten worden afgeschoten. Hierdoor lopen huiskatten met een groot territorium ook gevaar. Een jager kan vaak niet zien of het om een zwerfkat of huiskat gaat.

De dierenbescherming vindt de overvloed aan katten ook een probleem, maar zoekt een andere oplossing zodat katten niet worden afgemaakt. Er zijn een hoop diervriendelijke maatregelen die kunnen worden toegepast. Methodes zoals het vangen, castreren of steriliseren van de katten en vervolgens weer vrij te laten. Hierdoor kunnen de katten zicht niet voortplanten maar wel rustig in de natuur leven.