De voortplanting van het konijn: De cyclus en het dekken

Door DaniëlleC
Zaterdag 02 November 2013

Als je een nestje wilt fokken met je konijn dan is het dekken de eerste stap. Voordat het dier gedekt kan worden moet je eerste weten wat de cylus van het konijn is.

Cyclus
In de natuur wordt de cyclus van een konijn vaak bepaald door de temperatuur en de lengte van de dagen. Meestal komt vanaf maart/april de cyclus op gang. Bij konijnen die binnen gehouden worden is de natuurlijke geslachtscyclus vaak verstoord.

Een konijn heeft in de geslachtscyclus geen vast moment voor de ovulatie. Een voedster ovuleerd ongeveer 10 uur na de dekking. Dit noemt men een geïnduceerde eisprong.

Het vrouwtje, de voedster zak ritsig worden als ze bereidt is om gedekt te worden. Het gedrag zal dan ook veranderen. Als je met je hand over haar rug gaat dan reageert ze door haar kont omhoog te duwen als je vlakbij haar staart aait. Ze kan nu gedekt worden door een mannetje oftewel door een ram of rammelaar.

Dekken
Het beste is om het vrouwtje bij het mannetje in het hok te plaatsen. Plaats je het mannetje bij het vrouwtje dan zal hij vooral het hok gaan besnuffelen en zich minder op het dekken richten.

Als het mannetje een vrouwtje probeert te dekken dan zal hij achter haar aan rennen en het vrouwtje draait dan vaak om hem heen. Tijdens het rennen zal de ram proberen om op het vrouwtje te klimmen. Het mannetje klemt zich met zijn poten vast aan de buik van het vrouwtje. De ram maakt tijdens het dekken vlugge bewegingen. Als het rammetje van de voedster af valt dan is het vrouwtje succesvol gedekt. Het garandeert niet dat het vrouwtje ook werkelijk zwanger wordt. Na 4 weken zullen de jongen geboren worden. Een vrouwtje kan 2 weken na de bevalling alweer gedekt worden. Dit is natuurlijk niet verstandig.

Een klein konijn kan ongeveer gedekt worden op een leeftijd van 5 maanden. Een groot konijn ongeveer op een leeftijd van 9 maanden. Begin nooit te vroeg met dekken, de konijnen moeten er lichamelijk aan toe zijn.

Voor meer informatie over de bevalling en de ontwikkeling van de jonge konijnen klik dan hier.

konijn dekking