De voortplanting van het konijn: De bevalling en ontwikkeling jongen

Door DaniƫlleC
Maandag 04 November 2013

In dit artikel gaan we dieper in over de bevalling van het konijn en over de ontwikkeling van de jongen. Voor meer informatie over de cyclus en het dekken van het konijn klik hier.

Bevalling
Een konijn is ongeveer 4 weken drachtig. Een paar dagen voor dat het vrouwtje gaat bevallen maakt ze een holletje in het hooi. Ze zal haar vacht gaan uitplukken, de haren worden in het holletje gelegd en zullen zo een nestje vormen. Het konijn zal haar jongen in het holletje werpen, waar de jongen lekker warm en verborgen onder het konijnenhaar liggen. Afhankelijk van het ras zal ze ongeveer 5 jongen werpen. De jongen worden kaal en blind geboren. De jongen zijn nestblijvers, dit houdt in dat ze nog maar weinig kunnen en heel afhankelijk zijn van hun moeder. De jongen van een konijn worden lamprei genoemd.

Ontwikkeling van de jongen
De moeder kan gaan brommen en aanvallen als je in de buurt van het nest komt. De moeder blijft niet de hele dag bij het nest. Ze gaat alleen naar het nest toe om de jongen melk te geven. Ze gaat hierbij boven het nestje staan. De jongen drinken bij de moeder terwijl ze op hun rug liggen. Het voeden van melk duurt maar enkele minuten. De konijnenmelk is zo vet en eiwitrijk dat de jongen genoeg hebben aan die paar minuten voeding.

De eerste 10 dagen slapen de jongen vrijwel de hele dag. Na een paar dagen begint de vacht al te groeien en na 14 dagen gaan de oogjes open.

Bekijk hier de foto van baby konijntjes van een week oud.

Als ze ongeveer 18 dagen oud zijn worden ze levendig en komen ze uit het nest. De jongen zullen nog wel terug keren naar het nestje. De jongen mogen nu in de hand gehouden worden, maar doe dit wel heel kort. Hoe ouder de jongen zijn hoe langer je ze in de hand kunt houden.

Rond de leeftijd van 3 weken beginnen de jongen aan groenvoer, hardvoer en hooi te knabbelen. Geef niet te veel groenvoer, ze zullen hier eerst aan moeten wennen. Te veel groenvoer kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid groenvoer langzaam op. De jongen drinken nu nog steeds bij de moeder.

Vanaf een leeftijd van 6 weken kunnen de jongen zonder moedermelk. Voor de ontwikkeling is het beter om ze nog wel bij de moeder te houden.

Bij de leeftijd van 8 weken mogen ze van de moeder gescheiden worden. Ze kunnen nu goed zelfstandig eten en hebben geen moedermelk meer nodig.

baby konijn met wortel