De vachtverzorging van de Engelse Cocker Spaniel

Door DaniëlleC
Woensdag 23 Oktober 2013

Een Engelse Cocker Spaniël heeft een half lange vacht, deze moet verzorgt worden. Een Engelse Cocker Spaniël moet regelmatig geborsteld worden, gebeurd dit niet dan zullen er al snel klitten ontstaan in zijn vacht. Het is verstandig om minimaal één keer per week je hond te borstelen.

Pups
De pup heeft aan het begin nog maar weinig vachtverzorging nodig. Het is wel verstandig om de puppy regelmatig te borstelen, zodat de pup hier aan kan wennen. Je kunt gebruikt maken van een zachte of rubberen borstel en een fijne kam. Wanneer de haren langer beginnen te worden is het handig om een grovere kam aan te schaffen. De pup moet nu ook geborsteld worden met een borstel. Je kunt de pup eventueel op een verhoging borstelen, want in de trimsalon gebeurd dit ook. De pup zal dan beter voorbereid zijn. Het borstelen gaat dan ook makkelijker en het is beter voor je rug.

Vanaf 6 maanden kan de pup voor de eerste keer getrimd worden. Er zal dan nog niet zo heel veel gebeuren, want de pup is dan nog niet plukrijp. De pup zal de eerste keer kunnen tegen stribbelen. De eventuele dode haren worden weggeplukt. De broek (vacht tussen de achterbenen), oren, voetjes en de bevedering (achterkant van de voorpoten) worden netjes gemaakt.

Vanaf 7-8 maanden wordt de puppyvacht al een beetje vervangen door de volwassenvacht. In de oksel zullen er snel klitten ontstaan, omdat tijdens het lopen de losse haren in de vaste haren worden gedraaid. Het is daarom verstandig om daar goed te borstelen om klitten te voorkomen. Ook in de liezen ontstaan snel klitten. Je kunt de pup eventueel op de rug leggen, zodat je er makkelijk bij kan en kunt zien of er nog klitten zitten. De pup kan tegen stribbelen, maar wanneer je dit vaak doet zal de pup het van zelf niet meer erg vinden.

Volwassen hond
Vanaf 9 maanden kan de hond al goed geplukt worden. Eerst laat het haar van de rug en hoofd los, enkele weken later laten de haren van de schouders en billen los en een paar weken of maanden later zal ook de beharing van de voorpoten los laten. Je kunt met een fijn kammetje de lossen haren er uit kammen. Rond de leeftijd van 18 maanden is de vachtverwisseling compleet. De hond zal regelmatig geborsteld moeten worden en naar de trimsalon gebracht moeten worden. De Engelse Cocker Spaniël moet ongeveer 4 keer per jaar worden getrimd.

Engelse Cocker Spaniel, halflang harig