De cavia heeft een afgebroken tand of tanden, oorzaak en oplossing

Door DaniƫlleC
Donderdag 19 December 2013

Een oplettende cavia eigenaar heeft al snel in de gaten als er iets aan de hand is. Een cavia met een gebroken tand zal proberen te eten, maar dit wil niet lukken. De cavia kan niet meer knagen aan zijn voer en krijgt daardoor weinig of geen voedsel binnen. Een cavia met gebroken tanden kan gaan speekselen en door het tekort aan voeding valt de cavia af.

Tanden kunnen afbreken omdat ze te slap zijn, door een val of omdat de cavia aan het tralies geknaagd heeft. Een afgebroken tand groeit bijna altijd weer aan, gebeurt dit niet dan moet de cavia naar de dierenarts.

Slappe tanden
Een oorzaak kan zijn dat de cavia te slappen tanden heeft door een gebrek aan vitamine D. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium opgenomen kan worden in de botten en het gebit. Vitamine D kan door zonlicht aangemaakt worden, een cavia die weinig zon krijgt kan een tekort aan vitamine D hebben. Zorg ervoor dat de cavia genoeg zonlicht krijgt.

Bij een tekort aan vitamine D zijn vaak de ondertanden afgebroken. De ondertanden zijn vaak langer dan de boventanden en daardoor zijn deze ook gevoeliger voor een breuk.

Boventanden
Zijn de boventanden afgebroken dan is de kans groot dat de cavia gevallen is. Kijk of de leefruimte van de cavia veiliger gemaakt kan worden, zodat het niet nog een keer kan gebeuren.

Dwangvoeding
Een cavia met afgebroken tanden kan niet of nauwelijks eten. Het is dan verstandig om de cavia apart te zetten, zodat de cavia in de gaten gehouden kan worden. Caviavoer kan zacht gemaakt worden door het nat te maken, de cavia hoeft dan niet te knagen aan het voer en kan gemakkelijk hapjes nemen van het voer. Hooi en groente zullen in kleine stukjes gegeven moeten worden. De snijtanden van de cavia groeien iedere dag. De cavia kan dan ook meestal weer na enkele dagen weer normaal eten.

Zie je geen verbetering of twijfel je? Ga dan naar de dierenarts.