De Atlasvlinder (Attacus atlas) is familie van de nachtpauwogen. Deze vlinder kan 25cm tot 30cm groot worden. De vlinder wordt maar maximaal 5 dagen oud. De naam heeft niets te maken met het Atlasgebergte, maar met de Griekse god Atlas, die de wereldbol op zijn schouders draagt. De Atlas is te herkennen aan de slangenkoppen aan de uiteinden van de vleugels. De slangenkoppen zijn goed voor het afschrikken van vijanden.
Leefomgeving en voedsel
De atlasvlinder leeft in tropische en subtropische gebieden in grote delen van Zuidoost-Azië. De atlasvlinder heeft geen roltong en kan daar door dus geen voedsel opnemen. Dit is ook de reden dat hij maar zo kort leeft.
Gedrag
De atlas vlinder is een vlinder die ’s nachts actief is. Na het ontpoppen houdt de atlasvlinder zich alleen bezig met voortplanten en daarna gaat hij dood. Het vrouwtje vliegt nauwelijks. Ze zit stil in de begroeiing en scheidt feromonen af om het mannetje te lokken. Het mannetje vangt feromoon geur op met geveerde voelsprieten met geurontvangers. Zodra hij de geur heeft opgevangen vliegt hij tegen de geurstroom in totdat hij het vrouwtje heeft gevonden.
Ei
De eieren zijn lichtbruin van kleur en rond van vorm. De eitjes zijn 3 millimeter lang, dat is erg groot voor een vlinderei. De eitjes worden aan de onderzijde van een blad vast geplakt. Het vrouwtje scheidt een zwarte lijmstof af die enig sinds elastisch is, de lijmstof zorgt ervoor dat de eitjes blijven plakken. De eitje moeten vochten blijven. Als de eitjes uitdrogen zijn ze niet langer meer levensvatbaar. De eitjes komen na ongeveer 10 tot 14 dagen uit.
Rups
De rupsen van de atlasvlinder zijn groen gekleurd met hier en daar een roodgekleurde vlek. De rups heeft vlezige, stekelvormige uitsteeksels aan de bovenzijde van het lichaam. De uitsteeksels produceren een vlokkerige en wasachtige afscheiding. De afscheiding dient ervoor om vijanden af te schrikken. De afscheiding is niet giftig, maar vijanden verwachten dat wel.
Zodra de rupsen uit de eieren komen verspreiden zij zich over de plant. De rupsen van de atlasvlinder leven niet in groepen. Vele andere vlindersoorten doen dit wel. Rupsen eten zoveel mogelijk als ze kunnen. Alle energie die een vlinder nodig heeft om naar een partner te zoeken, te paren en eieren te leggen wordt als rups bij elkaar gegeten. De rups van de atlasvlinder vervelt 4 keer. In het vijfde stadium is de rups volgroeid.
Pop
Als de larve zich volledig heeft ontwikkeld vindt de verpopping plaats. De eigenlijk pop van de vlinder is niet te zien, omdat deze wordt omgeven met spinsel. De pop met spinsel in het geheel wordt cocon genoemd. De cocon van atlasvlinder kan een lengte bereiken van maar liefst 10cm. De cocon wordt vast gesponnen aan de onderkant van een blad, daardoor valt de cocon haast niet op. Het popstadium van de atlasvlinder duurt ongeveer 4 weken. Na deze 4 weken komt de atlasvlinder te voorschijn. Als de vlinder uit de cocon komt moet de vlinder eerst goed drogen voordat hij kan wegvliegen.
Bekijk hier de Atlasvlinder