Communicatie cavia’s, betekenis cavia geluiden

Door DaniƫlleC
Zondag 05 Januari 2014

Cavia’s maken allerlei geluiden, maar wat betekenen deze geluiden nou? Cavia’s communiceren door middel van verschillende geluiden. Op den duur leer je van zelf de geluidjes te herkennen.

Zacht geknor, piepjes
De cavia is blij en tevreden. De cavia maakt dit geluid vaak om sociaal contact te maken met andere cavia’s. De cavia kan dit ook naar jou toe doen.

Vrolijk hard piepen
De cavia maakt dit geluid als hij of zij om eten bedelt. Vaak gebeurt dit als de cavia een geluid hoort dat met eten te maken heeft.

Fluiten
Cavia’s fluiten naar elkaar om te laten weten dat er gevaar dreigt. Over het algemeen maken cavia’s in gevangenschap dit geluid niet zo heel vaak.

Klappertanden
Cavia’s klappertanden als ze boos zijn op een andere cavia. Klappertanden is soms het begin van een gevecht. Met het klappertanden proberen cavia’s elkaar te imponeren. Een cavia kan ook naar jou toe klappertanden, dit kan zijn omdat de cavia zich bedreigt voelt als je het territorium van de cavia betreedt.

Korte knor, korte prrr
Cavia’s maken dit geluid als reactie op een onaangenaam geluid of beweging.

Langdurig prrr
Cavia’s produceren dit geluid als ze bronstig zijn, de cavia’s zijn bereidt om te paren. Het mannetje maakt het geluid tijdens de hofmakerij en het vrouwtje als ze bronstig is.