Cavia niet alleen houden, maar samen, cavia’s zijn groepsdieren

Zondag 29 Juni 2014
Waardering

Veel mensen vinden het leuk om een cavia als huisdier te houden, maar wat ze vaak niet weten is dat een cavia graag bij zijn soortgenoten is. Een cavia alleen is niet compleet gelukkig, een cavia heeft contact nodig met zijn soortgenoten. Een mens kan nooit een andere cavia vervangen.

De grote van de groep maakt niet, zolang de cavia’s maar genoeg ruimte hebben. Wanneer er zeugjes en beertjes in de groep aanwezig zijn dan kan dat problemen veroorzaken en de zeugjes zullen zwanger raken.

Zeugjes
Als je meerdere zeugjes bij elkaar wilt zetten dan is het makkelijkste om jonge zeugjes bij elkaar te zetten. Zeugjes die ouder zijn kunnen gaan vechten met elkaar, ze moeten dan nog aan elkaar wennen. Meestal gaat het na een tijdje wel goed. Wanneer een zeugje jongen heeft is dat geen probleem voor de rest van de groep, de jonkies mogen zelfs bij andere zeugjes drinken.

Beertjes
Beertjes kan je alleen bij elkaar zetten als ze nog jong zijn. Een ouder beertje kan wel jongere beertjes accepteren, maar bij volwassen mannetjes gaat het vaak mis. De mannetjes zullen dan gaan vechten en dan kunnen ze elkaar goed verwonden. Als de beertjes klappertanden dan geeft dit aan dat ze kunnen gaan vechten. Wanneer er een vrouwtje in de buurt is, zijn de mannetjes vaak nog agressiever naar elkaar, want ze zijn dan concurrenten.