Cavia kan niet meer eten

Door DaniƫlleC
Zaterdag 21 Februari 2015

Als je merkt dat je cavia niet meer wil eten dan is het belangrijk om te achterhalen wat de reden hiervoor is. De cavia kan gebitsproblemen hebben of de cavia is ziek.

Gebitsproblemen
De cavia kan door een val of door een tekort aan vitamine D een afgebroken tand hebben. Een cavia met afgebroken tanden wil wel eten, maar kan het niet. Dwangvoeding is vaak noodzakelijk bij een cavia met afgebroken tanden. Lees meer over afgebroken tanden bij een cavia.

Door een tekort aan vitamine C kan het kaakgewricht pijnlijk worden en de spieren worden minder sterk. Dit geeft pijn bij de cavia en hierdoor zal de cavia niet meer willen eten. De tanden zullen hierdoor niet goed slijten en er kunnen haken op de kiezen ontstaan of de kiezen groeien verkeerd. De kiezen van de cavia kunnen dan een brug vormen over de tong en de cavia kan hierdoor niet eten. Een dierenarts zal dan de tanden moeten knippen of slijpen. Wanneer de tanden te kort worden geslepen/geknipt kunnen de kiezen weer verkeerd terug groeien en ontstaat er weer een brug.

Ziekte
Een cavia die een ziekte heeft zal zich niet lekker voelen. Cavia’s zijn prooidieren en om die reden zullen ze zo lang mogelijk proberen te verbergen dat ze ziek zijn. Wanneer je merkt dat de cavia ziek is dan moet je direct naar de dierenarts toe. Een zieke cavia heeft vaak een verminderde eetlust en zit meestal rustig in een hoekje, vaak zijn er ook nog andere symptomen. Als je jouw cavia goed kent dan zal je merken dat zijn gedrag anders is dan normaal.

Verstopping
Door een gebrek aan groenvoer en/of door een teveel van droogvoer kunnen de darmen verstopt raken. De cavia heeft last van krampen, voelt zich niet lekker en eet niet of nauwelijks. De cavia heeft direct meer groenvoer nodig, vooral wortel en komkommer helpen tegen de verstopping. Let er wel op dat de cavia niet daarna kampt met diarree. Als de cavia last blijft houden van obstipatie moet de cavia naar de dierenarts.