Blog Jaloerse honden, kan dat?

Woensdag 02 November 2016
Waardering

Een jaloerse hond of in ieder geval de signalen die daar op lijken, het is je vast wel eens opgevallen. Deze signalen kunnen zich op meerdere manier uiten. Vaak zie je twee uiterste bij het, na een langere tijd, thuiskomen, dat je hond helemaal dol is en alleen maar bij je wilt zijn en het dan niet kan hebben als je ‘andere’ aandacht geeft. Het andere uiterste is dat hij/zij je compleet negeert en dus net doet alsof je niet bestaat.

Wanneer jaloers gedrag
Het jaloerse gedrag dat je hond kan vertonen komt omdat hij/zij zich gepasseerd voelt wanneer je iets of iemand anders aandacht geeft terwijl je je hond ook aandacht kon geven. Het is normaal dat je hond aandacht vraagt, heel natuurlijk zelfs, maar het is vervelend als dit te vaak en te veel gaat voorkomen. Het is belangrijk dat jij als baasje bepaald in hoeverre dit gebeurt en daar ook mee aan de slag gaat.

Omgaan met jaloers gedrag
Net als bij mensen heeft ook elke hond een ander karakter, observeer het gedrag van je hond. Op deze manier zal je erachter komen bij welke dingen je hond jaloers wordt en waarom. Toont je hond jaloers gedrag wanneer je andere honden aandacht geeft of als je met kinderen bent, zorg er dan voor dat je hond jouw regels opvolgt. Het is belangrijk dat je hond weet wat ‘ie wel en niet mag en jij moet ervoor zorgen dat hij/zij dit weet, zorg dat hier consequent mee wordt omgegaan.

Houd je hond zich niet aan de regels en gedraag ‘ie zich vervelend, stuur hem hem/haar dan bijvoor-beeld naar zijn hondenmand, hondenbench of in een andere ruimte.

Op deze manier weet je hond wat er gaat gebeuren als hij/zij niet gedraagt.

Een baby op komst
Ben je in gezelschap van een baby of kleine kinderen, dan kan dit ook jaloersheid veroorzaken bij je hond. Is er een baby op komst, laat je hond hier dan al zoveel mogelijk aan wennen, zodat deze zich kan voorbereiden. Het is belangrijk dat je hond weet dat er iets gaan veranderen.

Voorbereiden op de komst van een baby kun je bijvoorbeeld doen door je hond te laten ruiken aan de babykleertjes en in de babykamer, je hond zal op een gegeven moment gaan wennen dat er een nieuw gezinslid bij komt.