Belangrijke mineralen voor de papegaai, parkiet en andere vogels

Door DaniëlleC
Woensdag 27 November 2013

Mineralen zijn nodig om vitaminen in het lichaam te kunnen opnemen. Mineralen zijn onder andere belangrijk voor de groei, opbouw van het skelet, zenuwstelsel en de spierfuncties. Belangrijke mineralen voor een vogel zijn calcium, jodium, kalium, natrium, koper, magnesium, mangaan, chloride, kobalt, zink en ijzer. Veel van deze mineralen zitten in appelazijn. Ook een mineraalsteen is een bron van verschillende goede mineralen.

Natrium en kalium
Natrium en kalium kunnen niet zonder elkaar. Ze zorgen samen voor een goede vochthuishouding, voor een goede zenuwprikkeling en ze zorgen ervoor dat spieren kunnen samen trekken. Bij jonge vogels kan een tekort aan kalium tot sterfte leiden. Kalium zit onder andere in banaan, citrusvruchten en aardappelen.

Calcium
Calcium zorgt voor het skelet, het zorgt ervoor dat de botten sterk worden. Ook speelt het een belangrijke rol bij de spier en zenuwfuncties. Calcium is verder ook nog nodig voor een goede eierschaal. Bij een tekort aan calcium is de kans groter op een botbreuk en op een botvergroeiing. Calcium zit onder andere in sepia, grit, groene groenten, walnoten, zalm en zuivel.

Fosfor
Fosfor speelt een belangrijke rol in de stofwisseling.

Chloride
Chloride zorgt ervoor dat de pH-waarde in het bloed in stand wordt gehouden.

Magnesium
Magnesium speelt een belangrijke rol in het prikkelen van zenuwen, de spierfuncties en in het opbouwen van botten en lichaamseiwitten. Magnesium zit onder andere in donkergroene groenten, appel en noten.

IJzer
IJzer is een belangrijk onderdeel in het bloed. IJzer zit onder andere in vlees, noten, eigeel en groenten.

Mangaan
Mangaan zorgt ervoor dat de botten goed kunnen groeien, ook zorgt het voor de groei van de veren en voor de eierschaal. Mangaan zit onder andere in sepia.

Koper
Koper zorgt ervoor dat ijzer kan worden opgenomen in het lichaam. koper zorgt ook voor kleur in de veren. Een te grote hoeveelheid aan koper kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Koper zit onder andere in zaden, noten en zeevis.

Zink
Zink zorgt voor een goed weerstand van de papegaai. Het helpt en voorkomt verkoudheid. Zink helpt ook mee aan het algemene genezingsproces. Zink is dus erg belangrijk om ziektes te voorkomen bij je papegaai. Jonge vogels hebben zink nodig voor een goede groei. Bij een tekort aan zink is er verminderde groei, een slechte ontwikkeling en depigmentatie van de veren. Een te grote hoeveelheid aan zink kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Zink is genoeg aanwezig in gewone voeding. Granen bevatten een redelijke hoeveelheid aan zink.

Jodium
Jodium speelt een rol bij de vorming het schildklierhormoon thyroxine. Jodium zit onder andere in groene paprika, ananas, pinda’s, zeewier en zeevis.

Kobalt
Kobalt is een bestanddeel van het vitamine B12. Kobalt is onmisbaar bij de vorming van bloedlichaampjes.