Witte haai grootste roofvis: Hoe jaagt een haai op prooi

Vrijdag 12 September 2014
Waardering

De Witte haai ook wel Mensenhaai genoemd, is de grootste roofvis ter wereld. De witte haai behoort tot een van de meest gespecialiseerde haaien en staat bovenaan de top in vele voedselketens.

Voedsel
De jongere witte haaien eten vooral tonijn, makreelachtige vissen en zwaardvissen. Volwassen witte haaien eten vooral grotere prooien zoals, zeerobben, zeeleeuwen en soms dolfijnen of andere haaien. Bij het aantreffen van een karkas van een walvis zal de haai hier zeker van snoepen.

Prooi vinden
De witte haai heeft een speciaal orgaan genaamd, de Ampullen van Lorenzini, dit orgaan zorgt ervoor dat de haai zijn prooi kan vinden. Het orgaan bevindt zich in de neus dat rijk is aan zenuwen. Door middel van dit gevoelige orgaan kan de haai elektromagnetische impulsen van prooien opvangen, die van zijn neus naar zijn hersenen verstuurd worden. De haai kan hiermee over grote afstanden organismen waarnemen. De witte haai spoort bloed op van dieren door middel van zijn neus. De witte haai heeft zeer gevoelige geurzintuigen en ruikt een druppel bloed in 4,6 miljoen liter zeewater.

Witte haai, mensenhaai

Jagen
Witte haaien jagen alleen, maar als er een bloedspoor aanwezig is in het water dan komen meerdere haaien bij elkaar. De haai jaagt door opeens vanuit het niets met een snelheid van tot wel 40 kilometer per uur op zijn prooi af te zwemmen.

Volwassen haaien gebruiken bij het jagen op robben een speciale jachtmethode. De haai zwemt met een enorme snelheid vanuit de diepte naar het wateroppervlakte en grijpt naar zijn prooi, hierbij springt de haai omhoog boven het water uit. Het springen uit het water wordt ook wel breaching genoemd.

Het gebit
Het grootste wapen van de haai zijn de tanden. Het gebit van de witte haai bestaat uit meer dan 300 scherpe tanden. De tanden zijn driehoekig van vorm en hebben een getande rand. De tanden liggen in 3 tot 4 rijen, waarvan alle tanden altijd scherp zijn. De tanden worden regelmatig gewisseld, als een tand uitvalt of afbreek dan groeit er achter die tand een nieuwe tand. De tanden zijn niet ontwikkeld om mee te kauwen, maar om de prooi mee te scheuren. De haai heeft sterke kaken waarmee hij zijn prooi grijpt, een witte haai heeft een maximale bijtkracht van 1,8 ton (1800 kg). Een mens heeft een bijtkracht van ongeveer 80 kg.