Wanneer is een kat krols en hoelang duurt de krolsheid van een poes

Door DaniëlleC
Vrijdag 13 September 2013

Wanneer je kat krols wordt, is dit het teken dan ze vruchtbaar is en gedekt wil worden. Een kat die voor de eerste keer krols is, is in de puberteit terecht gekomen. Ze kan nu ook zwanger raken van katers. Het is verstandig om een krolse kat binnen te houden, tenzij ze gecastreerd is.

De krolse periode
In het voorjaar zijn de meeste poezen om de drie à vier weken krols. De krolsheid duurt ongeveer 4 tot 6 dagen. Er zijn katten die vaker of juist veel minder vaak krols zijn. Vanaf de leeftijd van 4 maanden kan een poes al krols worden. Meestal gebeurt dit echter tussen de 6de en de 12de levensmaand. Vooral jonge poezen kunnen erg onregelmatig krols worden, de krolsheid kan dus vaker of minder vaak voorkomen. Ook de duur van de krolse periode kan variëren.

Natural Greatness Natuurlijk Kattenvoer

Krols gedrag
Wanneer een kat krols is veranderd haar gedrag compleet. Ze zal onrustig en zoekend zijn en kan daarbij erg langdurig en luidruchtig miauwen. Zo proberen ze de aanwezige mannetjes in de buurt te roepen. Een krolse poes zal met haar buik over de grond schuren en haar kont in de lucht steken, zeker wanneer ze aangeraakt wordt. De kont in de lucht steken is de paarhouding van de poes. De poes is extra aanhankelijk en wilt veelvuldig gestreeld en aangehaald worden. Ze zal zich meer tegen meubels, muren en mensen aanwrijven om haar geur te verspreiden. Sommige krolse poezen laten zelfs kleine beetjes urine achter in huis om hun geursporen te verspreiden. Uit de vagina komt een geurende afscheiding dat katers lokt.

Kat met buik op vloer

De poezenpil
Twijfel je of je in de toekomst een nestje bij je kat wil, dan kan de poezenpil uitkomst bieden. De poezenpil kent echter ook een aantal bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op het ontstaan van mammatumoren, diabetes en een verhoogde eetlust, waardoor er overgewicht kan ontstaan. De poezenpil mag niet worden toegediend aan poezen die nog niet geslachtsrijp zijn. De poes moet dus minimaal één keer krols geweest zijn. De pil mag niet worden toegediend op het moment dat de poes al krols is. De poezenpil is geen structurele oplossing, maar kan wel tijdelijk uitkomst bieden. De poezenpil moet één keer per week oraal worden ingenomen door de kat. De dierenarts kan bepalen of de poezenpil een geschikte oplossing is voor jouw poes.

Castratie
De enige echte oplossing tegen krolsheid is castratie, waarbij de baarmoeder en de eileiders worden weggehaald. De operatie kan best plaatsvinden op een leeftijd van zes maanden. Het beste is dat de poes niet krols is. De kat zal hierna rustiger worden, omdat de drift om zich voort te planten verdwijnt. Een gecastreerde kat heeft wel de neiging om meer te eten. De voeding zal hierop aangepast moeten worden. Een enkele keer kan een poes toch nog krols worden na een castratie, maar dit is erg uitzonderlijk. Door het weghalen van de inwendige geslachtorganen worden er ook geen vrouwelijke hormonen in het lichaam verspreid, die voor het krolse gedrag zorgen. Er zijn nog voordelen verbonden aan de castreren van je kat, zo zal ze minder territoriaal worden en is ook de kans op urine sproeien en krabben veel minder groot.

 • Zini

  Hoi hoi,
  Kan iemand mij vertellen welk ras de kat heeft op de foto’s afgebeeld bij het hoofdstuk wanneer is een kat krols en hoelang duurt de krolsheid.?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Zini

 • Hallo Zini, Op de afbeelding is een Europese korthaar te zien met de vacht aftekening cypers/tabby.
  Groetjes